SROZALA SE PRODAJA

Petrokemiji prihodi pali za čak 24 posto

29.04.2016 u 12:05

Bionic
Reading

Kutinska Petrokemija u prvom je tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od 6,6 milijuna kuna, smanjivši ga u odnosu na isto razdoblje lani kada je on iznosio 15,9 milijuna kuna, dok su ukupni prihodi pali za gotovo 24 posto, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u petak

Ukupni su prihodi tog proizvođača umjetnog gnojiva iznosili 534,4 milijuna kuna odnosno bili su 23,6 posto manji nego godinu ranije.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje, koji su pali 24 posto, na 518,25 milijuna kuna. U strukturi prihoda domaća prodaja čini 28,6 posto ili 152,9 milijuna kuna, što je 44,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, dok izvoz čini 68,4 posto ili 365,4 milijuna kuna, što je 10,1 posto manje.

Ukupni rashodi Petrokemije u prvom tromjesečju su iznosili 540,9 milijuna kuna i smanjeni su 24,4 posto. U strukturi ukupnih rashoda dominantnih 83 posto čine troškovi sirovina, materijala i energije, dok su troškovi osoblja iznosili 8 posto, a svi ostali troškovi 9 posto.

Petrokemija je u tome razdoblju proizvela 269 tisuća tona mineralnih gnojiva, što je 3,5 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2015. Pritom je smanjena poizvodnja NPK mineralnih gnojiva i to za 34,6 posto, dok je veća proizvodnja ostvarena kod Uree, za 26,9 posto te KAN-a, za 16,8 posto.,

Investicije Petrokemije u prvom su tromjesečju dosegnule 32 milijuna kuna, što je za 700 tisuća kuna manje u odnosu na isto razdoblje 2015., a u tvrtki napominju kako je to zbog toga što većina investicija slijedi u nastavku godine (remont srpanj/ kolovoz 2016).

Grupa Petrokemija je u prvom tromjesečju ostvarila gubitak od 7,3 milijuna kuna.

'Ukupno sagledavanje poslovne pozicije Petrokemije d.d. u 2016. karakteriziraju brojni parametri, čije učinke je vrlo teško ocijeniti. Postignuti dogovori oko novih uvjeta nabavke plina i reprograma dospjelog duga za plin umanjili su dio rizika prenesenih iz prethodnog razdoblja', navodi se u izvješću.

Međutim, prema sadašnjoj tržišnoj situaciji, procjenjuje se da će u nastavku godine biti i dalje vrlo izražen negativan utjecaj niske razine cijena mineralnih gnojiva na svjetskom tržištu. Također će na razinu financijskih rashoda i operativno vođenje poslovanja značajan utjecaj imati nedovoljna likvidnost društva i visoki troškovi financiranja.

Konačan financijski rezultat na razini poslovne godine vjerojatno će biti povoljniji od prethodnih projekcija, ali u tvrtki navode kako na oprez upućuju određeni rizici poput oscilacije cijena sirovina na svjetskom tržištu, visokih troškova obrtnog kapitala, a visoka zaduženost može rezultirati povremenim zastojima u isporuci prirodnog plina, odnosno proizvodnji, koji bi generirali dodatne troškove i ugrozili dugoročnu opstojnost.

Financiranje investicija još nije pokriveno dugoročnim izvorima financiranja i ovisit će o ključnim odlukama većinskog vlasnika u pogledu nastavka procesa restrukturiranja, dokapitalizaciji i/ili pronalasku strateškog partnera, ističe se u izvješću.