kriza u koncernu

Peruško ima još dva mjeseca za nagodbu, a sve je dalje od nje. Hoće li Agrokor ipak u stečaj?

03.05.2018 u 19:38

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud u Zagrebu odbio je podjelu Agrokorovih vjerovnika u pet skupina, koju je predložio bivši povjerenik Ante Ramljak, i vratio slučaj Trgovačkom sudu. Time je proces u Agrokoru vraćen na sam početak. U Francku, jednom od većih dobavljača koncerna, upozoravaju kako se s obzirom na zakonske rokove Vjerovničko vijeće neće moći formirati, zbog čega neće biti ni nagodbe. Osim toga, sud je Agrokoru zabranio angažiranje novih savjetnika koji su trebali 'češljati' tekst nagodbe, zbog čega se dobro upitati - što će se dogoditi ako do nagodbe ne dođe do 10. srpnja, do kada prema zakonu traje izvanredna uprava u Agrokoru

Duhove među vjerovnicima uzburkao je i sporazum Agrokora i Grada Zagreba, prema kojem će se isplatiti dug Tiska, a i tu priču je zasad presjekao Trgovački sud zabranivši isplate Zagrebu dok traje žalbeni postupak koji je inicirala predstavnica velikih dobavljača Agrokora Marica Vidaković.

Dodatno, sud od izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška traži očitovanje o tome koliko je duga isplaćeno kojem vjerovniku te da, ako su svi mali dobavljači doista isplaćeni, ukloni Matu Brlošića iz Privremenog vjerovničkog vijeća i predloži novog člana.

Vremena je sve manje - zakonski rok za donošenje vjerovničke nagodbe istječe za dva mjeseca - čega su svjesni u Visokom trgovačkom sudu koji je preuzeo aktivnu ulogu u vođenju procesa u Agrokoru. Hoće li do nagodbe uopće doći, upitali smo ekonomista Damira Novotnyja, a on nije baš veliki optimist:

'Odluka Visokog trgovačkog suda donosi dodatan rizik u proces, o tome nema govora. Velika je pogreška izvanrednih uprava što su izazvale takve odluke jer su vratile proces na sam početak. Jedan je od scenarija taj da se postigne dogovor u zadnji trenutak, što izgleda dosta neizvjesno s obzirom na pritisak dijela vjerovnika nezadovoljnih dosadašnjim raspletom.'

Alternativa može biti i izmjena zakona (lex Agrokora), što opet nosi velike političke reperkusije.

'Bit će teško dobiti većinu za izmjenu zakona, što nas vodi do trećeg rješenja - stečaja', kaže Novotny, uz opasku da bi to možda bilo i najbolje rješenje:

'Time bi se proces u Agrokoru vratio u okvir insolvencijskog prava s velikom vjerojatnošću da bi to dovelo do nagodbe. Stečaj nije katastrofičan scenarij ako dođe do njega. Poanta cijele priče je to da su izvanredne uprave bile aljkave. Razne grupe vjerovnika imale su različite položaje i te neravnoteže sad isplivavaju na površinu i ugrožavaju nagodbu, što baš nikom nije u interesu.'

  • +10
Konferencija za medije o dogovoru Grada Zagreba i Agrokora Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Novotny pozdravlja i odluku suda o zabrani angažiranja novih savjetnika: 'Troškovi tih savjetnika su golemi i njih moraju platiti vjerovnici. Zašto bi Agrokorova poduzeća to plaćala? Presuda suda je racionalna i sada vidimo da se sve to moglo drugačije voditi. Godina dana je prošla, mi nismo napravili puno, a cijeli proces se morao drugačije voditi.'

Marica Vidaković za tportal poručuje kako je uvjerena u izglasavanje nagodbe: 'Vjerujem u izglasavanje nagodbe, jer koja je alternativa ako je ne bude?'

  • +8
Marica Vidaković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Razum će privesti kraju disidentne tonove i razne interese. Ni cijelom društvu ni dionicima procesa stečaj nije u interesu. Ne vidim da je netko toliko nerazuman da bi odabrao put stečaja, a ne put nagodbe. Svi gubimo, samo je pitanje hoće li se gubiti manje i kontrolirano ili više i nekontrolirano', rekla je Vidaković uz komentar kako odluke sudova ne može komentirati jer je član Privremenog vjerovničkog vijeća, ali ih prihvaća jer je sud meritorna institucija.

Hoće li doći do nagodbe u Agrokoru, upitali smo i sam koncern. U opsežnom odgovoru izvanredna Uprava tvrdi kako će se nagodba postići u zadanom roku.

'Interpretacije nekih vjerovnika prema kojima nagodbu među vjerovnicima Agrokora neće biti moguće postići u zakonom propisanom roku nisu utemeljene u činjenicama. Naime, u prošlotjednom rješenju Visokog trgovačkog suda vezano uz određivanje broja članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine Visoki trgovački sud je izrazio mišljenje da obrazloženje temeljem čega je donesena odluka trgovačkog suda nije dovoljno jasno određeno. Zato ćemo u idućih nekoliko dana Trgovačkom sudu ponovo predložiti broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine te još jasnije obrazložiti takav prijedlog.

  • +2
Martina Dalić, Fabris Peruško i Irena Weber pred Odborom za gospodarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vjerovničko vijeće može biti osnovano čim vjerovnici u svakoj od skupina izaberu svoje predstavnike i za to nemaju propisani najkraći rok. Kako je formiranje stalnog vijeća u interesu samih vjerovnika, očekujemo da će svoje predstavnike izabrati brzo. To bi bilo dobro zbog procesa, no ako do toga i ne dođe i dalje nema prepreka za postizanje nagodbe jer Zakon o postupku izvanredne uprave u članku 31. jasno kaže da Privremeno vjerovničko vijeće ima iste ovlasti, prava i obveze kao i stalno vjerovničko vijeće i obavlja funkciju stalnog vijeća do formiranja istog.

Dakle, bilo kakvo odricanje tih prava Privremenom vjerovničkom vijeću nema zakonsko utemeljenje, kao što nema argumenata za tvrdnje Francka da nagodba zbog rješenja Visokog trgovačkog suda ne može biti postignuta u zakonom propisanom roku. Načelni sporazum vjerovnika postignut 10. travnja ove godine ima podršku većine vjerovnika koja je potrebna za postizanje nagodbe i dok je to tako, postizanje nagodbe nije upitno.

Proces ide svojim tijekom, u njemu je puno zainteresiranih strana i suprotstavljenih interesa, a Sud u njemu ima vrlo aktivnu ulogu te kako se približava nagodba i sve više posla. Svi ovi događaji su očekivani, pogotovo pred konačno postizanje nagodbe vjerovnika u iznimno složenim procesima kao što je postupak izvanredne uprave', poručili su iz Agrokora.