Velik posao

PepsiCo će iskeširati 3,2 milijarde dolara za izraelski SodaStream. Iznenadit će vas što proizvode

20.08.2018 u 12:56

Bionic
Reading

Američki PepsiCo Inc. najavio je u ponedjeljak akviziciju izraelskog proizvođača kućnih aparata za gaziranje vode SodaStream, za što će platiti 3,2 milijarde dolara u gotovini, a zaključivanje posla očekuje se početkom 2019.

"Od najnovijih inovacija poput Drinkfinitya do tehnologije doziranja pića kao što je Spire u servisima usluge hranom te aparatima za vodu Aquafina na fakultetima i radnim mjestima, PepsiCo pronalazi načine kako doseći potrošače i izvan prodaje svog napitka u bocama", rekao je Ramon Laguarta, koji će u listopadu zamijeniti predsjednicu uprave i izvršnu direktoricu PepsiCo-a Indru Nooyi na toj poziciji.

PepsiCo će za akviziciju te izraelske tvrtke platiti 144 dolara po dionici, što će biti najveće ulaganje te američke tvrtke u zadnjih osam godina. Navedeni iznos je 32 posto viši od prosječne cijene dionica SodaStreama u proteklih 30 dana.

Izvršni direktor SodaStreama Daniel Birnbaum nazvao je dogovor „važnom prekretnicom”.

Upravni odbori obje tvrtke odobrili su taj sporazum, no moraju ga još odobriti dioničari SodaStreama i regulatorne agencije, objavili su iz PepsiCo-a, dodavši kako se zaključivanje cijelog posla očekuje u siječnju 2019. godine.

Izraelska kompanija u protekle dvije godine ostvarila je skok cijene svoje dionice za čak 320 posto, nakon što se rebrandirala kao kompanija za proizvodnju gaziranih pića.

  • +5
Indra Nooyi, predsjednica uprave PepsiCoa Izvor: Profimedia / Autor: N.N.