PRVI U HRVATSKOJ

Panturist u autobuse uveo besplatni internet

13.09.2013 u 17:39

Bionic
Reading

Prvi put u Hrvatskoj, u javnom je prijevozu ponuđena besplatna usluge bežičnog spajanja na internet. Zasad u 30, a ubrzo i u svih 117 autobusa Panturista d. d. iz Osijeka koji Slavoniju i Baranju spajaju s većim gradovima u Hrvatskoj i s destinacijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj i Srbiji, putnici će moći besplatno surfati virtualnim bespućima

Središnja jedinica za mobilni internet na regionalnim autobusnim linijama u Osječko-baranjskoj županiji i regionalnim linijama omogućuje simultani pristup webu za 32 putnika i brzinu prijenosa podataka do 14 Mb/s. Na tu su se uslugu u suradnji s HT-om, u osječkom Panturistu odlučili nakon znatnog prošlogodišnjeg povećanja broja učenika-putnika u svojim vozilima, koji će sada putovanje do škole i kuće moći provesti provjeravajući na internetu nastavno gradivo, ali i posjećujući druge zabavne i informativne sadržaje na webu.

Troškovi uvođenja interneta po vozilu se kreću do otprilike 2.000 kuna, a vozila s ponuđenim pristupom internetu označena su naljepnicom WiFi-free na ulaznim vratima u autobus. Tom je uslugom vlasnik Panturista, međunarodna grupa Arriva-Deutshce Bahn, željela i na hrvatsko tržište uvesti tehničke standarde koje pruža korisnicima u Njemačkoj i Švedskoj, rekao je predsjednik Uprave, Bo Karlsson

Član Uprave, Dean Čebohin, ocijenio je besplatan internet u autobusu značajnom prednošću u odnosu na putovanje automobilom koju su putnici odlično prihvatili. Budući da Panturist obavlja i turističku djelatnost, pristup internetu važan je i kako bi turisti mogli prikupljati informacije tijekom vožnje. Besplatni bežični internet bit će dostupan i na autobusnim kolodvorima Panturista.

Nakon što Vlada od prošle godine sufinancira prijevoz srednjoškolaca, što je dovelo do znatnog povećanja broja Panturistovih putnika, oni su s početkom školske godine ponudili još jednu olakšicu srednjoškolcima Osječko-baranjske županije.

'Kako bismo dodatno izišli ususret učenicima koje prevozimo do škole i natrag, a približno ih je 55.000, onima koji koriste naše mjesečne karte omogućili smo da se bez doplate prevoze i na drugim Panturistovim linijama u Osječko-baranjskoj županiji. Projekt ćemo proširiti i na ostale slavonske županije gdje pružamo uslugu javnog prijevoza, a omogućit ćemo im i korištenje dodatnih usluga u prijevozu', rekao je Čebohin.

Arriva Deutsche Bahn preuzela je Panturist od francuske Veolie 15. svibnja i otad povećala njegov kapital sa 10,7 na 23 milijuna kuna što, kako je rekao Bo Karlsson, pokazuje namjeru daljnjeg razvoja poslovanja.

Arriva je jedna od najvećih javnih prijevoznika u Europi i u autobusnom, željezničkom, javnom gradskom i vaporetto prijevozu u 15 država ostvaruje 1,5 milijardi eura prihoda godišnje i zapošljava 56.000 radnika.