U POSJETU SPIN VALISU

Pankretić: Za drvnu industriju bespovratnih 65 mil. kuna

19.03.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Pankretić je drvoprerađivačima donio dobru vijest: rekao je da Vlada danas izlazi s novim natječajem za 65 milijuna kuna bespovratnih sredstava namijenjenih drvnoj industriji za nove investicije

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić posjetio je danas tvornicu namještaja, piljene građe i elemenata Spin Valis u Požegi. Pankretić je drvoprerađivačima donio dobru vijest i rekao da Vlada danas izlazi s novim natječajem za 65 milijuna kuna bespovratnih sredstava namijenjenih drvnoj industriji za nove investicije, a sve u cilju poboljšanja konkurentnosti na inozemnim tržištima.

To će zasigurno pomoći i Spin Valisu da nastavi s uspješnim poslovanjem, budući da taj požeški drvoprerađivač, koji ove godine obilježava 60 godina rada, čak 74 posto svoje ukupne proizvodnje izvozi na tržišta 30-ak zemalja diljem svijeta te ostvaruje godišnji prihod od 100 milijuna kuna.

Direktor tvrtke Spin Valis Zdravko Jelčić istaknuo je da se od Vlade traži da pomogne tvrtkama, poput Spin Valisa, koje imaju i strategiju i izvozni proizvod. Kako bi zadržali već postojeća tržišta, drvoprerađivači traže i rasterećenja kroz fiskalnu politiku i odgovornu javnu nabavu. Jelčić je istaknuo i da se godišnje u Hrvatsku, koja izvozi tek 18 posto svoje ukupne proizvodnje, uveze namještaja u vrijednosti od 550 milijuna dolara. Čak 70 posto tog uvezenog namještaja, kako kaže, ne zadovoljava standarde jer sadrži opasne tvari. Stoga su, istaknuo je Jelčić, nužne i monetarne mjere koje bi omogućile poskupljenje uvoza, dok s druge strane država treba učiniti krupne korake ka fiskalnom i parafiskalnom rasterećenju izvoznika te smanjenju sadašnjih inputa.

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić rekao je da država kroz svoje tvrtke nastoji pomoći drvoprerađivačima u smanjenju troškova, primjerice, kroz Hrvatske šume je usporena naplata drveta za potrebe drvne industrije. Podsjetio je i na poticajne mjere Vlade prema drvoprerađivačkoj industriji te je rekao da će danas Vlada izaći i s novim natječajem za bespovratnu potporu drvnoj industriji u visini od 65 milijuna kuna, kako bi se pomoglo onima koji žele osuvremeniti tehnologiju, ući u nove investicije s ciljem da povećaju konkurentnost svojih proizvoda na inozemnim tržištima. Među njima je svakako i požeški Spin Valis koji, unatoč krizi koja je drvoprerađivače među prvima pogodila, danas zapošljava 460 radnika. S ciljem smanjenja troškova energije, u tvrtki razmišljaju i o vlastitoj proizvodnji energije, a tu je ideju danas pozdravio i ministar Pankretić.