UGAŠENE NADE

Pahor: Država neće spašavati Muru

09.07.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da ne želi davati lažnu nadu radnicima tekstilne industrije 'Mura' iz Murske Sobote i odobriti dodatnu novčanu pomoć države za njezin opstanak, čime postaje gotovo potpuno izvjesnim stečaj ovog slovenskog tekstilnog giganta, koji se najavljuje već mjesecimA

'Vlada bi našla tih pet milijuna eura kad bi to značilo opstanak Mure, ali to s obzirom na stanje poduzeća nije moguće i ne želimo davati lažne nade', rekao je Pahor u četvrtak, prilikom primanja sindikalnih aktivista 'Mure', koji su došli u Ljubljanu tražiti pomoć države. Oni su zahtijevali da država, koja je u Muri manjinski vlasnik, osigura pet milijuna eura za plaće i nastavak rada tog velikog poduzeća koje se zadnjih godina nije uspjelo prestrukturirati i smanjiti broj zaposlenih, pa je sa smanjenjem narudžbi zbog krize ove godine došlo u velike poteškoće.

Pred zgradom vlade u Ljubljani prilikom Pahorova razgovora sa sindikalistima demonstrirala manja skupina radnika, s transparentima, navodeći da im država ne želi pomoći iako primaju minimalne plaće, da se iz njihovih plaća godinama kroz doprinose punio državni proračun i da državne banke umjesto proizvodnje financiraju 'tajkune'.

Ministar za gospodarstvo Matej Lahovnik koji je prisustvovao razgovorima sa sindikalnim čelnicima iz Murske Sobote pozvao je političke stranke da ne zloupotrebljavaju situaciju koja vjerojatnim stečajem tog velikom poduzeća i socijalnom nestabilnošću prijeti Prekmurju, sjeveroistočnoj regiji gdje je Mura bila glavni poslodavac niz desetljeća i gdje je stopa nezaposlenosti i inače znatno veća nego u drugim dijelovima zemlje.

Slovenska vlada obećala je početkom godine da će pomoći u prestrukturiranju Mure i očuvanju 'zdravih dijelova', pri čemu bi posao u njoj moglo zadržati oko tisuću radnika. No, nedavno provedeni cjelokupan pregled poslovanja koji su obavile vladine agencije pokazao je, po Lahovnikovim riječima, mnogo teže stanje u poduzeću nego što se očekivalo. Muri ove godine dospijeva na naplatu 31 milijun eura bankovnih kredita, lani je zabilježila gubitak iz poslovanja od 5,8 milijuna eura, u ovom dijelu godine gubici iznose oko 4 milijuna eura, pa je vlada odustala od spašavanja poduzeća.

Slovenski mediji navode da će Mura do kraja ovog mjeseca zato prestati s proizvodnjom, ne zna se koliko će radnika moći zadržati posao na nekim programima za koje su možda zainteresirani strani investitori, a nakon toga slijedi stečaj poduzeća ili postupak prisilnog poravnanja. U potonjem slučaju, radnici bi imali mogućnost dobivanja otpremnina, dok u suprotnom mogu računati samo na svotu za nezaposlene od burze za zapošljavanje.