ČARI DRŽAVNE TVRTKE

Pada tržišni udio, ali ne i božićnica u CO-u

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.12.2009 15:09
  • Objavljeno 15.12.2009 u 11:14
Hrvoje Vojković

Hrvoje Vojković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sasa Midzor Sucic

Iako Croatia osiguranje bilježi pad tržišnog udjela i premija, domaća osiguravateljska kuća obradovat će svoje zaposlene božićnicom od 3.500 kuna, što je najviši iznos među državnim tvrtkama

Među državnim tvrtkama Croatia osiguranje bilježi rekordni iznos, iako je tržišni udio državnog osiguravatelja kontinuirano u padu, a prema zadnjim podacima, spustio se ispod jedne trećine tržišta. Godina na izmaku bila je teška za industriju osiguranja, pa su svi domaći osiguravatelji bilježili pad premija, ali Croatia osiguranje ubrzano gubi tržišnu poziciju.

I dok premijerka Kosor traži razumijevanje objašnjavajući kako u proračunu nema novca za isplatu božićnica zaposlenima u javnom sektoru, sindikati inzistiraju na njihovoj isplati, koristeći kao argument činjenicu da ih neke državne tvrtke, među kojima i gubitaši – isplaćuju.

Tako će Hrvatske pošte isplatiti 1.000 kuna božićnice, a Hrvatske željeznice, koje su porezni obveznici ove godine spašavali sa 1,4 milijarde kuna, čak 2.000 kuna.

U slučaju Croatia osiguranja treba napomenuti da je riječ o bruto iznosu od 3.500 kuna, jer kad iznos božićnice nadmašuje 2.500 kuna podliježe plaćanju poreza na dohodak, prireza i obveznih doprinosa.

Iz Croatia osiguranja stigla nam je reakcija na isplatu božićnica

'Unatoč mjerama štednje kroz koje je Croatia osiguranje smanjila plaće svim djelatnicima te menadžmentu društva u dva navrata prema odredbama Kolektivnog ugovora svim djelatnicima Croatia osiguranja isplaćena je božićnica u iznosu od 1600 do 2000 kn neto, ovisno o godišnjem obračunu poreza na dohodak, prirezima i obveznim doprinosima. Također, zaposlenici će dobiti i bon od 500 kn neto u nekom od trgovačkih lanaca, ovisno o prebivalištu.

Odredbama Kolektivnog ugovora propisana je isplata božićnice svim djelatnicima, a kršenjem tih odredbi Croatia osiguranje snosila bi daleko veću financijsku štetu nego što to iznosi isplata božićnica.
'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi