PRVIH ŠEST MJESECI

Pad prometa u pomorskom i riječnom prijevozu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.08.2010 17:28
  • Objavljeno 11.08.2010 u 16:04
brod orebić nasukan

brod orebić nasukan

Izvor: tportal.hr / Autor: Matko Saltarić

U pomorskom i obalnom prijevozu u prvoj polovici ove godine prevezeno je 4,4 milijuna putnika, što je 2,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem polugodištu, objavio je Državni zavod za statistiku

Od toga je tri milijuna putnika prevezeno trajektima, što je smanjenje za 3,2 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Istodobno je u pomorskom i obalnom prijevozu prevezeno 15,9 milijuna tona robe, čime je u odnosu na lanjskih prvih šest mjeseci zabilježen blagi porast od 0,6 posto.

Od toga se većina prometa robe ili 15,3 milijuna tona odnosi na prijevoz među stranim lukama, sa povećanjem za također 0,6 posto.

S druge strane podaci Državnog zavoda pokazuju da je promet robe u morskim lukama od ukupno 11,2 milijuna tona bio manji za 4,3 posto, a nešto veći pad od 4,8 posto u tim je lukama zabilježen i s 9,1 milijunom putnika.

Prispjelih je brodova u morskim lukama u ovogodišnjih prvih šest mjeseci bilo također manje, za 8,3 posto ili ukupno 97.645. Pritom iz Državnog zavoda napominju da su u tu brojku uključeni i putnici na brodovima za kružna putovanja koji su se iskrcali radi obilaska te su se ponovo ukrcali radi nastavka tog putovanja.

Za razliku od porasta u pomorskom u prijevozu robe na unutarnjim vodenim putovima odnosno rijekama u prvoj polovici ove godine zabilježen je velik pad prometa prevezene robe, i to od 32,1 posto, na 95 tisuća tona.

Slijedom toga i riječne su luke imale pad prometa robe u prvih šest mjeseci ove godine od 28,2 posto u odnosu na lanjskih šest mjeseci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi