VELIKE GUŽVE

Danski brodar upozorava na mogućnost kolapsa lučkih terminala na sjeveru Europe

18.01.2024 u 12:38

Bionic
Reading

Vremenske neprilike i brodovi preusmjereni preko Rta dobre nade izazvali su gužvu u lučkim terminalima u sjevernoj Europi, izvijestila je u četvrtak danska brodarska kompanija Moller-Maersk.

„Očekuje se da će zimski uvjeti i mogući incidenti u Crvenom moru utjecati na poslovanje u cijeloj Europi i na terminalima čvorišta", upozorio je Maersk.

"U takvim su uvjetima svi terminali pojačano opterećeni pa molimo klijente da, nakon istovara, što prije preuzmu (teret) i kako bi pomogli da promet teče glatko", dodali su.

Maersk i brojni drugi brodari preusmjeravaju brodove preko Rta dobre nade kako bi zaobišli Crveno more zbog pojačanog rizika u plovidbi. Od kraja prošle godine jemenska grupa Ansar Allah ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih napada na palestinski Pojas Gaze.

SAD odgovorili su napadima na mete u sjevernom Jemenu.

Terminale u sjevernoj Europi zatvorile su pak zimske oluje i gužva u razdoblju božićnih blagdana, priopćila je kompanija.

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je u srijedu da bi poremećaji u globalnom pomorskom prometu koje su izazvali napadi na brodove u Crvenom moru vjerojatno potrajati najmanje nekoliko mjeseci.

"Iako se nadamo održivom rješenju u bliskoj budućnosti i činimo sve što možemo kako bismo pomogli, potičemo korisnike da se pripreme za mogućnost dugotrajnijih komplikacija na tom području i za značajne poremećaje u globalnoj mreži", u četvrtak je priopćila kompanija u svom ažuriranju u četvrtak.

Maersk je istaknuo da kupcima nudi i mogućnost prebacivanja dijela tereta s plovila na zrakoplove u lukama u Omanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi se roba dopremila do krajnjih odredišta u Europi ili SAD-u.

Još u trećem tromjesečju upola niže vozarine nego u istom razdoblju 2022. prepolovile su prihod danskog brodara, unatoč 5-postotnom povećanju obujma prevezenog tereta.

Vozarine su u međuvremenu poskočile pa je tako referentni šangajski indeks kontejnerskog prijevoza tereta na kraju prošlog tjedna bio veći više od 16 posto nego tjedan ranije. Na ruti od Šangaja do Europe porasle su za 8,1 posto.