dionice na piku

Pad je trajao najduže od velike krize 2008. Je li došao kraj medvjeđem tržištu?

24.05.2023 u 22:44

Bionic
Reading

Burzovni indeks Nasdaq, u kojem je više od 2500 dionica tehnoloških kompanija i kojim se trguje na burzi istog naziva, 'konsolidirao' se na vrijednosti od 12.250 bodova. To, prema analitičarima Freedom Brokersa, označava kraj medvjeđeg tržišta na visokotehnološkoj burzi

'Nasdaq Composite porastao je za više od 20 posto u odnosu na najnižu vrijednost od 28. prosinca prošle godine, a od početka godine porastao je za više od 17 posto, unatoč rastu kamatnih stopa. Snažni korporativni rezultati pridonijeli su pozitivnom zamahu. Iako su mnoga izvješća ukazivala na pad dobiti, on nije bio toliko značajan kako su predviđali analitičari Wall Streeta. Medvjeđi trend na Nasdaqu trajao je 138 trgovinskih dana, što je najduže razdoblje pada od 2008., kada je prodaja prevladavala 218 dana', pišu Freedom Brokers.

Nasdaq 100 (QQQ), koji uključuje 100 vodećih nefinancijskih kompanija u Nasdaq Compositeu, bio je dobar pokazatelj za referentnu vrijednost jer su činile oko 90 posto šireg rasta indeksa. Nasdaq 100 čini gotovo polovica izdavatelja iz tehnološkog sektora.

Unatoč svim rizicima za gospodarstvo SAD-a, uključujući potencijalni bankrot državnog proračuna, postojanost inflacije potrošačkih cijena i pad korporativnih profita, tržište dionica ne predviđa recesiju. U pogledu inflacije, kao velikog makroekonomskog rizika, postoje pozitivni pomaci koji ukazuju na usporavanje indeksa potrošačkih cijena (CPI).

Opći i temeljni indeks za travanj porasli su za 0,4 posto na mjesečnoj razini, a godišnji rast općeg CPI-ja bio je ispod pet posto - prvi put u dvije godine iznosio je 4,9 posto. Kao rezultat toga, razlika između trenutne stope Fed Funds i CPI-ja postala je pozitivna.

'Fed stoga ima razloga zaključiti da je trenutna monetarna politika postigla svoj cilj ograničavanja inflacije cijena. Takav bi zaključak, ako se donese u lipnju tijekom sljedećeg sastanka Feda, bio pozitivan signal za tržište', dodaje se u analizi.

Dobit kompanija iz indeksa Nasdaq 100 (od kojih je 80 već objavilo izvještaje za prvi kvartal) pala je za osam posto. Međutim predviđanja su upućivala na znatno veći pad, a rezultat je bio bolji od očekivanog za 7,5 posto. Kako su korporacije u indeksu visoke tehnologije dokazale da su još uvijek sposobne nadmašiti predviđanja, sezona izvještavanja bit će prilika za daljnji rast Nasdaqa.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Glavni kratkoročni rizik je neispunjenje obveza u SAD-u, što se vidi i po vrijednosti CDS osiguranja, a koja je od početka godine porasla više od deset puta. Međutim burzovni sudionici ovaj rizik smatraju relativno niskim i stoga tržište nije ušlo u korekciju nakon te vijesti. Trenutačno tržište odražava stav da je minimalan rizik od neispunjavanja obveza, tj. bankrota SAD-a.

'Povijesno gledano, Nasdaq ima tendenciju jačanja zamaha na kraju trenda medvjeda, s usponom referentne vrijednosti za 30 posto u prosjeku u sljedećoj godini. Ulagači ne bi trebali izaći s tržišta, već se umjesto toga usredotočiti na dionice s velikom kapitalizacijom, jakim bilancama i jakim pozicijama u svojim sektorima. Osnovno pravilo u razdobljima korekcija povećanje je udjela ulaganja, uz mogućnost kupnje dionica po diskontnim cijenama', dodaje se.