DRUGO TROMJESEČJE

Pad američkog BDP-a samo 1,0 posto

31.07.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Pad američkog BDP-u u drugom je tromjesečju znatno usporio, na 1,0 posto, u odnosu na revidiranih 6,4 posto u prva tri mjeseca 2009., pokazale su u petak prve procjene američke vlade

Analitičari su prognozirali da će se BDP u drugom tromjesečju smanjiti za 1,5 pasto u odnosu na odgovarajuće tromjesečje lani.

U prva tri mjeseca ove godine aktivnosti su se smanjile za 6,4 posto, čime je revidirana prethodna procjena o padu aktivnosti za 5,5 posto.

Nadalje se u izvješću navodi da su poslovna ulaganja u drugom tromjesečju pala za 8,9 posto nakon što su u prethodnom tromjesečju potonula za čak 39,2 posto. Ulaganja koja ne uključuju nekretnine pala su za 8,9 posto, u odnosu na pad za čak 43,6 posto u prvom tromjesečju.

Ulaganja u nekretnine, epicentar najdulje recesije od Velike depresije, smanjena su po stopi od 29,3 posto u razdoblju od travnja do lipnja nakon što su u prvom tromjesečju potonula za 38,2 posto.

Zalihe tvrtki i dalje su glavni teret za ukupni BDP, smanjivši se za rekordnih 141,1 milijardu dolara u drugom tromjesečju nakon što su tvrtke smanjile proizvodnju kako bi smanjile zalihe neprodane robe. U prvom tromjesečju zalihe su pale za 113,9 milijarde dolara.

Osobna potrošnja na koju otpadaju dvije trećine gospodarskih aktivnosti u SAD-u smanjena je za 1,2 posto, nakon što je u prva tri mjeseca porasla za 0,6 posto.