OBRAČUN SE NASTAVLJA

Ovršitelji: Miljenić dobiva proviziju od ovršnih predmeta! Ministar: To je laž!

14.06.2012 u 17:08

Bionic
Reading

Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) zatražit će od Državnog odvjetništva da istraži transakcije na privatne bankovne račune ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Sumnjaju da Miljenić dobiva proviziju od dobiti od ovršnih predmeta koje preuzimanjem njegovog odvjetničkog ureda sad vodi odvjetnica Vesna Alaburić

Alaburić: 'To je novac mog ureda!'

Odvjetnica Vesna Alaburić rekla nam je kako za praksu isplaćivanja provizije nikad nije čula.

'Ako se to i radi, onda je to nezakonito i kažnjivo djelo. Za sve preuzete predmete dobila sam potpisanu punomoć od klijenata i to su sad moji predmeti i zarada mog ureda. Ne isplaćujem nikakvu proviziju Miljeniću', rekla nam je Alaburić.

Ovršitelji tvrde kako je uobičajena poslovna praksa u odvjetničkim krugovima da odvjetnik preuzimatelj ureda, bilo privremeni ili trajni, i nakon preuzimanja isplaćuje proviziju od 40-50 posto dobiti od preuzetih predmeta odvjetniku čiji je ured preuzeo.

Kad je postao ministar, Miljeniću je njegova odvjetnička djelatnost rješenjem Odvjetničke komore stavljena u mirovanje, a njegov ured je privremeno, a time i sve predmete, preuzela zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić

Među predmetima su i ovršni postupci od kojih i oni za Hrvatsku poštansku banku (HPB) s kojom je Miljenić ugovor potpisao 7. prosinca prošle godine.

Udruga javnih ovršitelja je prošli tjedan upozorila kako je tad, a još uvijek i jest, predsjednik nadzornog odbora HPB-a bio Damir Kaufman kojeg je Miljenić, nakon što je zasjeo u ministarsku fotelju, imenovao svojim glavnim tajnikom.

Zbog toga su javni ovršitelji najavili kako će zatražili od DORH-a da istraži postoji li 'interesna povezanost' između Miljenića i Kaufmana, a optužbe na račun ministra sad su još pojačali tvrdnjom da je moguće da on i dalje zarađuje na ovršnim predmetima koje je preuzela Alaburić.

'Kako bi se otklonila svaka sumnja s ministra i njegovog glavnog tajnika, predložit ćemo nadležnom državnom odvjetništvu da od poslovnih banaka i štedionica pribavi ispise svih transakcija objavljenih na svim privatnim i poslovnim računima ministra pravosuđa, odvjetnice Vesne Alaburić i Damira Kaufmana te članova njihovih užih obitelji od 1. travnja 2011, dana kad je Kaufman izabran za predsjednika NO HPB-a, pa sve do danas', kaže se u priopćenju iz HUJO-a poslane medijima.

Na upit tportala kako komentira optužbe javnih ovršitelja, Miljenić nam je preko svog glasnogovornika odgovorio kako od 'HPB-a nije kune naplatio, a primanje bilo kakve provizije je, koliko on zna, nezakonito'.