ANALIZA

Ovoliko vrijednosti je lani izgubilo 100 najvećih svjetskih kompanija

11.07.2016 u 19:22

Bionic
Reading

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih trgovačkih društava na globalnoj se razini bitno smanjila, po prvi put nakon razina postignutih poslije krize i niža je za 4% u odnosu na 31. ožujka 2015.

Glavni pokretači tog pada su kineske kompanije, koje su teško pogodili tržišni uvjeti u Kini tijekom godine, te Europa koja se ove godine borila s gospodarskim rastom.

Analiza 100 najvećih trgovačkih društava na svijetu i pripadajući rezultati obuhvaćaju razdoblje od 31. ožujka 2015. do 31. ožujka 2016. Međutim, daljnja analiza prihoda 100 najvećih trgovačkih društava u razdoblju nakon britanskog izglasavanja o odlasku iz EU-a pokazuje vrlo male promjene s blagim silaznim trendom u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji i manjim promjenama u rangiranju pri dnu popisa 100 najvećih trgovačkih društava. Točnije, unatoč malom padu u nekim procjenama vrijednosti, Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje drži treće mjesto sa sedam trgovačkih društva među 100 najvećih na svijetu.

Najviše Amerikanaca

To je smanjenje djelomično prebijeno povećanjem broja trgovačkih društava iz SAD-a za 314 milijardi dolara. SAD se sada može pohvaliti s više od pola najvećih trgovačkih društava na svijetu (tj. 54 u 100 najvećih) i drži 62% ukupne tržišne kapitalizacije, pokazalo je prošlog tjedna objavljeno izvješće PwC-a o 100 najvećih trgovačkih društava na svijetu.

Rast SAD-a potaknuli su odlični rezultati Alphabeta (prijašnji Google), Amazona i Microsofta, zajedno s konsolidiranim društvom Kraft-Heinz koje je prvi puta ove godine ušlo među 100 najvećih trgovačkih društava. Apple i dalje drži vodeći položaj petu godinu zaredom, no njegova se prednost pred drugoplasiranim Alphabetom smanjila s 350 milijardi dolara prošle godine na samo 86 milijardi dolara zbog pada tržišne vrijednosti od 121 milijardu dolara (-17%). Alphabet je nakratko preoteo prvo mjesto Appleu u veljači 2016.

Snaga tehnološkog sektora

Tehnološki sektor ove je godine nadmašio financijski sektor te potvrdio otpornost i inovativne značajke tehnoloških društava. Sada su tri najveća trgovačka društva na svijetu upravo tehnološke kompanije: Apple, Alphabet i Microsoft, a blizu im je i Facebook na šestom mjestu. Ti se divovi mogu pohvaliti neusporedivim globalnim dosegom i otiskom, a pridonijeli su preoblikovanju digitalnog načina života na globalnoj razini.

Europska trgovačka društva teško je pogodila financijska kriza, no od nje se oporavljaju znatno sporije od onih iz SAD-a. Europu sada zastupaju samo 24 trgovačka društva (7 manje nego 2009. odnosno 17 manje nego 2008.), a na nju otpada samo 19% ukupne tržišne kapitalizacije.

Veći su otporniji

Iako je svih 11 trgovačkih društava i dalje na popisu, ukupna tržišna kapitalizacija Kine/Hong Konga smanjila se za 20% u odnosu na prošlu godinu jer je na tržišne vrijednosti značajno utjecala loše poslovanje kineskih tržišta.

'SAD je povećao svoju prednost tako što je iskoristio globalni doseg, financijsku snagu i sposobnost svojih društava za stvaranje inovacija u svoju korist. Također možemo vidjeti da se pokazalo da su veća trgovačka društva, izuzev nekih društava za prirodne resurse, otpornija od prosjeka s obzirom na to da se sva društva, njih 91, koja su se na popisu nalazila 2015. nalazi na njemu i na dan 31. ožujka 2016. unatoč nesigurnim tržišnim uvjetima i mogućnostima rasta, što pokazuje stabilnost u odnosu na prošle godine', rekao je Clifford Tompsett, voditelj Centra za IPO u PwC-u.