VLADIN PAKET

Ovo je osam ključnih mjera koje bi vam trebale olakšati besparicu u doba koronavirusa

18.03.2020 u 22:57

Bionic
Reading

Vlada je u utorak donijela paket mjera koji bi trebao ublažiti pogubne gospodarske posljedice epidemije koronavirusa. Provjerili smo što mogu očekivati građani koji padnu na minimalac ili ostanu bez posla

Većina Vladinih mjera usmjerena je gospodarstvu i poduzetnicima u cilju održavanja radnih mjesta. Konkretne potpore poduzetnicima omogućit će ugroženim tvrtkama da još neko vrijeme isplaćuju plaće, ali ako kriza potraje, velikom broju radnika prijeti minimalac ili naknada za nezaposlene.

Izdvojili smo osam ključnih mjera koje bi građanima trebale olakšati financijske nevolje prouzročene epidemijom koronavirusa.

Obustava ovrha

U Vladinom paketu predviđena je mjera uvođenja obustave izvršenja svih mjera prisilne naplate prema fizičkim osobama u razdoblju od tri mjeseca.

Na taj način zaštitile bi se najugroženije skupine građana kojima prijeti blokada računa ili su već u blokadi.

  • +13
Ako kriza potraje, velikom broju radnika prijeti minimalac ili naknada za nezaposlene Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Reprogram kredita

Za kreditne dužnike kojima su smanjeni prihodi predviđena je mogućnost reprograma kredita na način da se produlji rok otplate i smanje mjesečne rate.

Vlada predlaže bankama da se reprogrami kredita provode po ubrzanom postupku bez mijenjanja statusa klijenta u bankarskoj klasifikaciji.

'Zamrzavanje' kredita

Za kreditne dužnike koji su ostali bez prihoda predviđena je privremena odgoda plaćanja kreditnih obveza.

Zasad to nije obveza, već preporuka bankama, ali ministar Zdravko Marić naglasio je da se već razmišlja i o općem moratoriju na kreditne obveze.

Produženje mjere stalni sezonac

Za stalne sezonce u turizmu i poljoprivredi koji primaju novčanu naknadu od HZZ-a u razdoblju izvan sezone produžuje se primanje naknade za tri mjeseca. Riječ je o oko 5000 osoba koje su trebale početi raditi početkom travnja.

Minimalna plaća za osobe s invaliditetom

Za zaposlene osobe s invaliditetom osigurana je isplata minimalne plaće uz zadržavanje radnog mjesta. Istovremeno, poslodavcima je odgođeno plaćanje novčane naknade za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ubrzan povrat poreza

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak omogućit će se ranija isplata povrata poreza na dohodak. Prema najavi ministra Marića, umjesto u kolovozu isplata povrata poreza počet će u lipnju.

Odgoda plaćanja poreza i doprinosa

Kao i drugim poduzetnicima, i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost (obrtnici, slobodne profesije) omogućena je odgoda ili obročno plaćanje poreza i doprinosa.

Mjere za samostalne umjetnike

Ministarstvo kulture pripremilo je i posebne mjere pomoći za samostalne umjetnike koji su ostali bez angažmana. Mjere obuhvaćaju financijske potpore, priznavanje troškova organizacije programa otkazanih zbog koronavirusa te osiguravanje sredstava za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte.