prestižna nagrada

Ovo je najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik

09.04.2019 u 14:23

Bionic
Reading

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik za 2018. je Zvonimir Kalić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Kalić iz Vrpolja kod Đakova, a nagradu mu je u utorak uručila zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je četvrtu godinu za redom organizirala izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika

Kalić se bavi izradom proizvoda od industrijske konoplje, a izabran je između deset finalista.

Zahvaljujući na priznanju, on je kazao kako smatra da konoplja iz domaće proizvodnje može napraviti čudo u Europi.

'Dajte nam podršku za to čudo', poručio je.

Najbolji mladi poljoprivrednik je dobio 15 tisuća kuna od Erste banke te preglede proizvoda od tvrtke Euroinspekt Croatiakontrola u protuvrijednosti od pet tisuća kuna.

Finalistima izbora i pobjedniku zastupnica Petir će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu.

U organizaciji Jutarnjeg lista, medijskog pokrovitelja izbora, za najboljeg mladog poljoprivrednika organizirano je i glasanje čitatelja, a i u tom izboru je pobijedio Zvonimir Kalić.

Marijana Petir je istaknula kako je cilj izbora potaknuti mlade da se odluče baviti poljoprivredom, da ostanu na selu, čuvaju ruralni prostor i proizvode hranu.

  • +72
Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Znamo da je danas u hrvatskoj poljoprivredi stanje izuzetno teško i zato su ovakvi pozitivni primjeri sjajni, kako bi ohrabrili one koji možda dvoje ostati u Hrvatskoj ili otići da ostanu i prepoznaju poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i daju najbolje od sebe', kazala je Petir.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo kako je izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika 'pozitivna priča' kojih u poljoprivredi ima više nego se o njima govori.

Hrvatska je među vodećim zemljama u Europskoj uniji po broju mladih poljoprivrednika, kazao je, navodeći kako je 13 posto poljoprivrednika ili njih 27.786 mladi poljoprivrednici.

'Vi ste najbolji primjer i najbolji marketing poljoprivrede', poručio je Tolušić.

Želimo li govoriti o budućnosti ruralnih područja, moramo govoriti o mladim poljoprivrednicima, kazao je Tolušić napominjući kako će do kraja ljeta biti završena poljoprivredna strategija te očekuje da upravo mladi poljoprivrednici daju obol tom dokumentu.

Na novinarski upit vezan uz današnji dolazak kineske delegacije u Hrvatsku, rekao je kako se duže vrijeme pregovara s njihovom veterinarskom inspekcijom o mogućnosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu te će ovaj tjedan biti potpisan protokol kojim će hrvatski proizvođači moći izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u tu zemlju.