RIBIĆ UPOZORAVA:

'Ovo je ludilo, Vlada uništava sindikate!'

06.12.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata upozorila je danas kako se zakonom o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama, čiji je prijedlog danas na Vladi, derogiraju materijalna prava, derogira sindikalno pregovaranje te udara na smisao postojanja sindikata

'Radi se o stvarnom ludilu, a dokaz je i ovaj zakon koji se sada donosi, a čija je svrha da se derogiraju prava na božićnicu, regres tamo gdje je sklopljen kolektivni ugovor', kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Matice Vilim Ribić.

Smatra kako se ne radi samo o kršenju međunarodnih konvencija, jer ne može se ugovor derogirati zakonom, već je to direktno udar na sam smisao postojanja sindikata.

Sindikati gube pregovarački smisao, time se derogira pravo na štrajk, jer kad je nešto doneseno zakonom ne možete protiv zakona štrajkati, ne možete ni protiv kolektivnog ugovora dok je na snazi jer ste ga potpisali, napominje Ribić.

'Sve to skupa pokazuje da je to udar na sve sindikate u zemlji i zanima me kako će na to odgovoriti sindikati', istaknuo je Ribić koji je kazao kako na vlasti imamo 'ergelu neznalica i bedaka'

Kazao je i kako će tražiti zaštitu Međunarodne organizacije rada.

Čelnici Matice osvrnuli su se i na smanjivanje naknade za prijevoz u parafiranom TKU za javne službe, navodeći kako se primjerice diskriminiraju i kažnjavaju oni koji na posao putuju osobnim automobilom te će im prijevoz biti umanjen 25 posto za razliku od onih koji koriste pokaz i dobit će puni iznos.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić kazao je kako će država smanjenjem prava zaposlenima u osnovnim i srednjim školama (božićnice, regres, prijevoz, dodaci na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto) uštedjeti oko 900 milijuna kuna te upozorio kako se uzima od onih koji su najpotplaćeniji.

Smatra kako to kvalitetu obrazovanja vodi u ponor, no kako očito nikoga za to nije briga.

Predstavnici Matice kazali su kako su sindikati, koji će idući tjedna potpisati TKU za javne službe, 'izdajice međunarodnog sindikalnog pokreta'