Letzte Generation

'Posljednja generacija' najavila rat 'bogatašima', prekidaju sve kontakte s novinarima

04.06.2023 u 20:44

Bionic
Reading

Ekološki aktivisti iz njemačke 'Posljednje generacije' najavili su novo težište djelovanja. Umjesto lijepljenja za prometnice, sada se snage usredotočuju protiv 'bogataša', no nije navedeno o kakvim je akcijama riječ

Nakon prekida akcija lijepljenja za prometnice po Berlinu, koja su proteklih tjedana uzrokovala brojne blokade prometnica po njemačkoj metropoli, aktivisti iz 'Posljednje generacije' su najavili novu strategiju za predstojeće razdoblje. 'Od sljedećeg tjedna su nam cilj simboli modernog bogatstva kako bi ukazali na bezobzirno rasipništvo bogatih', navodi se u tzv. 'Ljetnom planu 2023' ovog pokreta koji je dostavljen pojedinim medijima. O kakvim akcijama konkretno bi se radilo, nije navedeno, javlja DW.

U njemu se nadalje navodi kako 'savezna vlada dopušta super bogatima da iz dana u dan uništavaju životne temelje'. 'Klimatska katastrofa je u prvom redu djelo bogatih', stoji u zaključku. U sklopu 'ljetnog plana' je predviđena i pauza tijekom ljetnih školskih praznika u većini saveznih pokrajina. Od 7. kolovoza bi se aktivisti, odmorni i čili nakon odmora, trebali posvetiti novi akcijama.

Pritom bi težište akcija trebalo biti smještano u Bavarsku gdje se početkom listopada održavaju izbori za pokrajinski parlament. Bavarska je i savezna pokrajina koja se do sada najstrože odnosila prema pripadnicima pokreta 'Posljednja generacija' a na zahtjev državnog odvjetništva u Münchenu je nedavno provedena i sporna racija protiv pripadnika pokreta diljem zemlje.

Pokret je priopćio kako se nakon akcije koju su vlasti provele nad aktivistima naglo povećao broj donacija. 'U najkraćem razdoblju je na naše račune došlo preko 450.000 eura donacija', priopćili su iz 'Posljednje generacije'. Pripadnici pokreta će se ubuduće, kako su naglasili, 'bolje školovati' za komunikaciju s novinarima, očito kako bi se izbjegli neki pogrešni istupi u prošlosti. Dok ne obave taj trening, aktivistima je zabranjen kontakt s novinarima.

'Posljednja generacija' svojim akcijama, prema vlastitim navodima, saveznu vladu želi natjerati na mjere koje bi ubrzale borbu protiv klimatskih promjena. U te mjere spada i uvođenje ograničenja brzine od 100km/h na njemačkim autocestama te uvođenje karte javnog prijevoza od 9 eura mjesečno.