GEODETI UPOZORAVAJU

'Ovim tempom sredit ćemo katastar polovicom 27. stoljeća'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 31.05.2011 14:06
  • Objavljeno 31.05.2011 u 14:06
slavonski brod, zemljište

slavonski brod, zemljište

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Sadašnji tempo sređivanja zemljišnih registara po kojem je u posljednjih 20 godina ažurirano tek tri posto hrvatskog teritorija jamči da ćemo sa usklađivanjem stanja u evidencijama sa stanjem na terenu završiti polovicom 27. stoljeća', upozorili su predstavnici HUP-ove udruge geodetsko informatičke struke i Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije na konferenciji za novinare

'Oko 70 posto podataka u zemljišnim knjigama još uvijek se bazira na izmjerama iz 19. stoljeća', izvijestio je Robert Paj, predsjednik HUP-ove udruge geodetsko geoinformatičke struke, upozoravajući da je, unatoč provedenoj digitalizaciji, stanje u katastru i zemljišnim knjigama (gruntovnici) neusklađeno međusobno, ali i sa stvarnim stanjem na terenu

'Premda se državne institucije deklarativno zalažu za sređivanje zemljišnih knjiga, stvarni rezultati govore da je u uporabu s novim katastarskim izmjerama stavljeno tek 1,8 posto teritorija Hrvatske, a u radu je još pet posto', navodi Paj.

Geodetski stručnjaci upozorili su da je zbog nesređenog stanja u zemljišnim knjigama pravno vlasništvo na ogromnom broju parcela upitno te da pravna nesigurnost otežava i poskupljuje poslovanje te odbija strane ulagače.

Kako bi ubrzali rješavanje zemljišno-knjižnih problema, stručnjaci su izradili Strategiju razvoja geodetske djelatnosti, koja donosi prijedloge za pojednostavljenje i ubrzanje čitavog procesa.

Kao probleme s najvećim prioritetom navode dovršetak katastarskih izmjera koje su u tijeku, obnovu i sređivanje zemljišnih evidencija te okrupnjavanje zemljišta i donošenje novog zakona o komasaciji.

Damir Delač, dopredsjednik HUP-Udruge geodetsko geoinformatičke struke, naglasio je da se ulaganje u katastarske izmjere veoma brzo vraća državi kroz povećanje prometa nekretnina i povećanje investicija, a jedinicama lokalne uprave i samouprave kroz povećanje komunalne naknade i doprinose. Kao pozitivan primjer naveo je Zadarsku županiju koja je najviše učinila u sređivanju zemljišnih knjiga.

Posebno je istaknuo veliki interes vlasnika zemljišta koji su spremni sufinancirati geodetske izmjere kako bi što prije riješili imovinsko-pravne probleme.

Između ostaloga, geodetski stručnjaci predlažu manje promjene zakona i pravilnika kako bi se pojednostavio postupak katastarskih izmjera. Predlažu i povećanje ulaganja, koja su u posljednjih 20 godina iznosila svega 550 milijuna kuna. Također, smatraju da bi se, uz državu i lokalne jedinice uprave i samouprave, u sufinanciranje katastarskih izmjera trebali uključiti i građani, jer će i oni od toga imati koristi kroz povećanje vrijednosti nekretnina i mogućnosti korištenja nekretnina kao sredstva osiguranja zajmova i kredita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!