RIBIĆ PORUČUJE VLADI

'Ove godine vodit će se borba za plaće'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 13.01.2009 13:20
  • Objavljeno 13.01.2009 u 12:36
vilim ribić

vilim ribić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Dok je Vlada krajem prošle godine pritiskala sindikate da pristanu na zamrzavanje plaća u javnom sektoru, plaće u državnoj privredi, prema službenim podacima, zabilježile su dvoznamenkasti rast, istaknuo je Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata na današnjoj konferenciji za novinare

U listopadu 2008. prosječne bruto plaće su nominalno porasle u privredi za 9,3 posto, a u državnoj privredi za čak 13,5 posto, nešto slabiji trend zabilježen je i u studenom. Istovremeno, plaće javnih i državnih službenika porasle su za samo šest posto.

Svi su poslodavci svojim radnicima dizali plaće iznad stope inflacije, uključujući i državu, ali ne u javnim službama već u državnim kompanijama te tvrtkama u vlasništvu lokalnih vlasti', rekao je Ribić.

Sindikalisti pozdravljaju takvu inicijativu, ali upozoravaju da jedino u javnim službama zaposlenici nisu dobili povećanje sukladno rastu BDP-a, koji je prema sindikalnim podacima u trećem kvartalu rastao nominalno 9,3 posto, te inflacije, čiju su stopu procijenili na preko šest posto

Trenutno plaće u javnom sektoru, ističe Ribić, zaostaju za devet posto u odnosu na privredu, a da nije bilo štrajka i prosvjeda, zaostatak bi bio veći od 16 posto

'Vlada je 2005. pompozno najavljivala politiku plaća. Prošle su tri godine i ništa se nije promijenilo. Vodi se diskriminatorna politiku prema 240.000 tisuća ljudi. Istovremeno se subvencioniraju neprofitabilni sektori. Štedi se na nastavnicima, medicinskim sestrama i policajcima, a troši se na lažne branitelje, subvencije za poljoprivredu i rukometne dvorane. Kupuju se glasovi birača', poručuje Ribić.

U jesen ove godine povest će se borba da se uspostavi poštena cijena rada, što uključuje i nove štrajkove i prosvjede, odlučan je sindikalni čelnik.

Guverneru HNB-a Željku Rohatinskom Matica hrvatskih sindikata namjerava uputiti pismo u kojem će tražiti da potakne Vladu da ne zaustavlja pravedan rast plaća državnih službenika.

'Nakon godina rastrošne politike, iznenada je uvedena nova filozofija štednje. Lagali su da je u Sloveniji ukinuta božićnica i da u drugim europskim zemljama drastično padaju plaće. Istina je da oni ne žele poštenu politiku plaća jer tada bi ostali bez sredstava za svoje političke dubioze. Vrijeme je da tome dođe kraj', zaključio je Ribić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi