ekonomija NEOVISNOSTI

Ove brojke pokazuju zašto Madridu ne pada na pamet dopustiti odcjepljenje Katalonije

 • Autor: Nikola Sučec
 • Zadnja izmjena 02.10.2017 15:09
 • Objavljeno 02.10.2017 u 15:09
tportal

Izvor: Reuters / Autor: ALBERT GEA

Odvoji li se Katalonija od Španjolske, na ovaj ili onaj način, španjolsko gospodarstvo vjerojatno će pretrpjeti više. Španjolski javni dug iznosi nešto više od bilijun eura, dok je Katalonija nisko zadužena pokrajina. Hipotetske scenarije bolnog razvoda za Business Insider opisala je Tena Lopez, bivša zastupnica u katalonskom parlamentu

Sama priznaje da je teško raditi scenarije za hipotetsku budućnost, no i da će utjecaj na ekonomiju obiju strana biti znatan ako dođe do neovisnosti Katalonije. 

Lopez za početak ugrubo uspoređuje ekonomije dviju zemalja. Kao što je vidljivo iz niže priložene tablice, Katalonija predstavlja petinu ukupne španjolske ekonomije i gotovo šestinu ukupnog stanovništva. 

Usporedba Katalonije, Španjolske i EU-a

Usporedba Katalonije, Španjolske i EU-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal.hr

Katalonski BDP iznosio je 209 milijardi eura, dok je ostatak Španjolske napravio učinak od 849 milijuna eura. Pritom su Katalonci malo bogatiji - po glavi godišnje imaju 28.200 eura, dok Španjolci imaju 21.750 eura. Usto, Katalonija za malo nadmašuje prosjek EU-a, dok je Španjolska ispod njega. 

Katalonija ima i važan udio u ukupnom španjolskom izvozu s čak 60 milijardi eura godišnjeg izvoza. Brojke kojima raspolaže Business Insider nisu pretjerano točne jer ne govore koliko katalonskog i španjolskog izvoza točno otpada na međusobnu trgovinu.

Lopez nagađa s tri najrealnija scenarija: mirnim razvodom, u kojem se neovisnost Katalonije dogovara sa Španjolskom, jednostranim proglašenjem katalonske neovisnosti, u kojem ona ostaje dio EU-a, i jednostranim proglašenjem katalonske neovisnosti u kojem ona više nije članica EU-a.

 • +40
 • +37

Katalonski referendum u slikama

Autor: JON NAZCA

1. Idealan scenarij: Dogovoreno osamostaljenje  

U prvom scenariju nezavisnu Kataloniju priznaje Španjolska, ona postaje članica EU-a, ulazi u Ujedinjenje narode i sve međunarodne organizacije te preuzima sva prava i obveze iz postojećih ugovora. 

Takav rasplet praktički znači da se u ekonomskom smislu ne bi dogodilo ništa dramatično. Katalonija bi imala vlastiti proračun (oko 16 milijardi eura) i Španjolska se ne bi mogla koristiti njime, čime bi godišnje izgubila oko dva posto BDP-a. 

 • +24
 • +21

Policija onemogućava referendum za nezavisnost Katalonije

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Susana Vera

2. Katalonija proglašava neovisnost, ulazi u EU 

Proglasi li Katalonija neovisnost bez pristanka Madrida, Španjolci je mogu pokušati izbaciti sa zajedničkog europskog tržišta te iz eurozone. No to je praktički nemoguća misija jer na to mora pristati svih 28 zemalja članica. 

U ovom slučaju Katalonci ipak gube. Primjerice njihovi stanovnici mogu zaboraviti na mirovine koje dobivaju iz španjolskog proračuna, no Katalonija, s druge strane, može zauzeti svu španjolsku imovinu na svojem teritoriju, prodati je i isplatiti mirovine iz vlastitog poreza. 

Glavni udar osjetio bi se na dugu. Španjolska bi sama morala vratiti dug od bilijun eura uz manji BDP. Katalonski dug iznosi samo 64 milijarde eura, od čega čak 60 posto drži ŠpanjolskaMoćan je to alat u rukama Katalonije te bi ona jednostavno mogla odbiti vratiti Španjolcima njihov novac. 

 • +9
 • +6

Referendum za nezavisnost Katalonije

Izvor: Reuters / Autor: SUSANA VERA

3. Katalonija izbačena s europskog tržišta - totalni rat 

Kada bi nekim čudom Španjolska uspjela izbaciti Kataloniju iz EU-a i eurozone, ne bi trebalo puno vremena da se mlada država nađe na koljenima. Procjene govore da čak 60 posto svojih proizvoda Katalonci prodaju Španjolskoj. U trgovinskom ratu Barcelona bi se brzo našla pod pritiskom carina koje bi je učinile nekonkurentnom.

Osim toga, Španjolska bi mogla odgovoriti blokadama prometnica te bi se i jedna i druga zemlja brzo našle u nezavidnoj poziciji - zato je i katalonska neovisnost igra za ljude s jakim živcima na obje strane. Tko prvi trepne, gubi. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 11

Prikaži sve
 • mahatmabroz

  02.10.2017 20:51

  Pa ni nije bogatstvo razlog želji za samostalnosti. Španjolska nije nikakva dobra majka. Španjolska je zli okupator i kolonizator. Kao i ostali takvi, izgradili su se pljačkom tuđih dobara. Da bi to mogli, morali su ubijati, potlačiti, tlačiti, krasti...

 • hamilton1962

  02.10.2017 17:11

  Zašto misliš da bi se Hrvatska razijala tako kao št ose razvijala do 90. da nije bila u jelte, omraženoj ...bivšoj državi?

 • marica_barica

  02.10.2017 20:49

  Puko im film što su najbogatiji u državi? molim ?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi