13. plaća

Iz Valamara se pohvalili čime su odlučili iznenaditi svoje radnike

18.02.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Valamar Riviera isplatit će 13. plaću u neto iznosu od 5000 kuna svim radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme, ali i onima koji će u 2019. raditi najmanje deset mjeseci. Plaća će biti isplaćena najkasnije u prosincu ove godine. Rezultat je to sporazuma koji je Valamar Riviera sklopila sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, čime je osigurala nova materijalna prava radnicima

Valamar svojim zaposlenicima daje i jamstvo minimalnih neto primanja u iznosu od 5000 kuna za sve zaposlenike koji odrade puni mjesečni fond sati. Sezonskim radnicima ova će turistička kompanija isplatiti i posebne nagrade za sezonu između 1200 i 2000 kuna neto, ovisno o odrađenim mjesecima rada, od čega će se 500 kuna neto isplatiti svim radnicima s plaćom za srpanj, priopćili su iz Valamar Riviere.

Uz jamstvo minimalnih neto primanja od 5000 kuna za sve zaposlenike, 13. plaću i posebne nagrade u sezoni, Valamar će svim radnicima u stalnom radnom odnosu u 2019. godini isplatiti i božićnicu u neto iznosu od 2000 kuna.

'Prva smo turistička kompanija u Hrvatskoj koja je uvela 13. plaću, kao i jamstvo minimalnih neto primanja od 5000 kuna za sve zaposlenike te niz drugih nagrada i materijalnih prava. Zaposlenici su nam s gostima uvijek na prvom mjestu, a njihovo zadovoljstvo važno je za naš dugoročni poslovni uspjeh. Drago nam je što smo postigli sporazum s našim socijalnim partnerima i nastavit ćemo našu suradnju i ubuduće', kaže Ines Damjanić Šturman, direktorica sektora ljudskih potencijala u Valamar Rivieri, koja svake godine otvara između 300 i 500 radnih mjesta na neodređeno vrijeme.

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, dodala je kako je Valamar među prvim turističkim kompanijama prepoznao problem nedostatka turističkih radnika i sukladno tome poduzeo aktivnosti.

'U posljednje tri godine plaće su u prosjeku porasle za preko 20 posto, dijelom kroz povećanje osnovice za obračun plaće, a dijelom kroz koeficijente radnih mjesta i to isključivo proizvodnih radnika (sobarica, pomoćnih radnika, konobara, kuhara, recepcionara…). Dogovorena isplata cjelokupnog neoporezivog iznosa od 7500 kuna za većinu stalnih radnika i onih koji će raditi duže od 10 mjeseci značit će povećanje godišnjih primanja do 10 posto, pa ne sumnjamo da će ti radnici biti zadovoljni. Ne manje zadovoljni sigurno će biti i sezonski radnici koji će sudjelovati u raspodjeli godišnje nagrade ovisno o dužini trajanja radnog odnosa', dodala je Cvitić dok je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, istaknuo kako Valamar nastavlja iz godine u godinu, putem pregovora sa sindikatima, prihvaćati povećanje plaća i ukupnih primanja radnika, što u odnosu na znatan nedostatak radnika u turizmu i ugostiteljstvu Hrvatske predstavlja jedini način za sprječavanje odlaska radne snage izvan države.