zagreb airport city

Ovako će izgledati novi hotel kod Zračne luke Franjo Tuđman

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 28.09.2018 13:31
  • Objavljeno 28.09.2018 u 13:31
Koncept novog hotela kod Zračne luke Franjo Tuđman

Koncept novog hotela kod Zračne luke Franjo Tuđman

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Krajem ove godine Zračna luka Franjo Tuđman trebala bi se približiti brojci od čak 3,5 milijuna putnika, zbog čega koncesionari aerodroma uskoro kreću s velikim radovima na proširenju terminala

Lani je zagrebački aerodrom prvi put u povijesti premašio tri milijuna putnika, točnije 3,09 milijuna, uz rast od gotovo 12 posto u odnosu na 2016. U prvih osam mjeseci ove godine Zračna luka bilježi rast od devet posto i očekuje se da će u 2018. imati oko 3,4 milijuna putnika.

Tvrtka Zračna luka Zagreb, koja u ime države nadgleda provedbu koncesijskog ugovora u ZL-u Franjo Tuđman, uskoro kreće s projektom izgradnje novog hotela koji bi tako trebao postati dio Zagreb Airport Cityja, što predviđa gradnju poslovnog grada uz zračnu luku. Gradnja hotela još je u projektnoj fazi.

Koncept novog hotela kod Zračne luke Franjo Tuđman

Koncept novog hotela kod Zračne luke Franjo Tuđman

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZLZ

Kako piše Večernji, direktor ZLZ-a Ranko Ilić navodi da do kraja 2018. planiraju pripremiti natječajnu dokumentaciju te do kraja veljače 2019. raspisati natječaj za odabir najpovoljnije ponude kako bi u jesen 2019. mogla početi gradnja hotela. Riječ je o projektu vrijednom 187,5 milijuna kuna, koji su izradili arhitekti Branko Kincl i Velimir Neidhardt, inače uz Juru Radića autori i samog terminala ZL-a Franjo Tuđman.

Trebao bi to biti poslovno-kongresni hotel s četiri zvjezdice i s 249 ležajeva, a svoja vrata trebao bi otvoriti krajem 2020. godine.

Koncept novog hotela kod Zračne luke Franjo Tuđman

Koncept novog hotela kod Zračne luke Franjo Tuđman

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZLZ

Proširenje zgrade terminala po koncesijskom ugovoru predviđeno je nakon što godišnji promet putnika dostigne brojku od pet milijuna, što trenutačno predviđaju da će se dogoditi 2026. godine, no s radovima se kreće već ove jeseni.

U sklopu proširenja terminala planiraju se dodatni check-in šalteri, aviomostovi za prihvat širokotrupnih zrakoplova, izgradnja parkirališta za aerodromsku opremu, gradnja zgrade s 20 šaltera za rent-a-car te izgradnja velikog hotela uz samu zračnu luku, piše Večernji list.

Isto tako, s obzirom na povećanje interkontinentalnih letova (Seul, Toronto, Dubai) te najavu novih linija, u zračnoj luci su potvrdili i mogućnost prilagodbe postojećih mostova za prihvat širokotrupnih zrakoplova. Uz to bi već ove jeseni trebala početi gradnja parkirališta za aerodromsku opremu ukupne površine oko 6000 četvornih metara, a investicija je vrijedna oko 500.000 eura.

  • +33
  • +30

Zračna luka Franjo Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!