wegovy i ozempic

Ova kompanija otkrila je 'sveti gral svih lijekova'. Hoće li izdržati pod pritiskom?

08.01.2024 u 06:02

Bionic
Reading

U drugoj polovici prošle godine danski farmaceut Novo Nordisk postao je najvrednija europska tvrtka

Dobro poznat u poslovnim krugovima, ali rijetko prepoznatljiv u kućanstvima, Novo Nordisk do prije nekoliko godina nije smatran velikim igračem u industriji lijekova, a kamoli titanom europskih burzi.

Međutim tvrtka je lani dogurala do burzovne vrijednosti od 428 milijardi dolara nakon što je otkrila 'sveti gral svih lijekova' - medikament za mršavljenje Wegovy, koji se prodaje i pod brendom Ozempic, i za koji se pokazalo da ima niz drugih 'čudotvornih' svojstava.

Wegovy je dizajniran za pomoć u liječenju dijabetesa, ali kao nuspojava otkriveno je da gotovo sigurno jamči gubitak težine. Kao i Viagra, koja je trebala liječiti visok krvni tlak, ali je imala popularne nuspojave, Wegovy je postao lijek koji se mora imati u 2020-ima.

No kakve su dugoročne perspektive i posljedice za farmaceutsku tvrtku koja je otkrila superlijek? Za početak, otkriće medikamenta koji odjednom dominira tržištem samo je početak procesa. Treba ga proizvesti, prodavati i pregovarati o cijeni s nizom zdravstvenih tvrtki i nacionalnih zdravstvenih službi.

Neki državni zdravstveni sustavi, poput NHS-a u Velikoj Britaniji, tako su veliki da mogu prisiliti kompanije na spuštanje cijene, a i time profitabilnosti. Wegovy je dostupan u NHS-u samo u određenim okolnostima.

Tu su i operativni problemi. Tijekom 2022. godine Novo Nordisk je imao problema s ispunjavanjem ogromne potražnje za Wegovyjem. U prosincu 2023. godine dionice su mu se našle pod pritiskom jer je tržištem zavladala zabrinutost za njegovu sposobnost da proizvede lijek u dovoljnim količinama i visokoj kvaliteti kako bi zadovoljio regulatorna tijela industrije i napunio police.

Tvrtka priznaje da je u SAD-u tijekom prosinca ostala bez doza Wegovyja od 1,7 mg. To se dogodilo unatoč tome što su proizvodne linije radile '24 sata dnevno sedam dana u tjednu'. Postoji i vrlo očigledna činjenica da je prednost Wegovyja samo to - prednost.

Već postoje lijekovi drugih tvrtki koji imaju isti efekt. Te tvrtke radit će danonoćno da bi ih poboljšale, prodavale ih jeftinije i potkopavale Novo Nordisk kad god im se pruži prilika. Na kocki je tržište od 100 milijardi dolara godišnje.

U studenom je američki farmaceutski div Eli Lilly dobio odobrenje za svoj lijek za mršavljenje Mounjaro u Velikoj Britaniji. Druge alternative uključuju Saxendu, Orlistat i Qsymiju - borba za dominaciju na tržištu lijekova za mršavljenje već je u tijeku.

Naravno, Novo Nordisk je zaštićen od izravne konkurencije svojim patentima koji obično traju 20 godina. Nakon toga bilo tko može ući na tržište i napraviti svoju generičku verziju lijeka.