ISTRAŽIVANJE:

Outsourcing i dalje tabu u državnom sektoru

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2016 12:41
  • Objavljeno 05.09.2016 u 12:41
Rad i novac radnici lova

Rad i novac radnici lova

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia.hr

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti izdvojene djelatnosti - outsourcinga, pritom najviše koristeći vanjske usluge čišćenja i održavanja te informatike, a najmanje nabave, prodaje i administrativnih poslova, pokazalo je istraživanje koje su provele tvrtke Cronata i BNB Sklad na uzorku od 60 poduzeća

Najvećom prednošću izdvojene djelatnosti - outsourcinga 45 posto anketiranih smatra mogućnost fokusiranja na osnovnu djelatnost, a 30 posto najviše cijeni stručnost ljudi iz tvrtaka koje se bave outsourcingom

Za 15 posto ispitanika najvažnije je to što se narudžbom vanjskih usluga smanjuju kadrovski problemi, a 10 posto za outsourcing se odlučuje radi ušteda.

Iako je u istraživanje pozvan podjednak broj privatnih i državnih tvrtaka, potonje su se odazvale u daleko manjem broju, navodi se u priopćenju.

"Najveća stigma na riječ outsourcing bačena je upravo u državnom sektoru zbog straha djelatnika za radna mjesta. S druge strane, istraživanje je pokazalo da čak 92 posto anketiranih djelatnika smatra da outsourcing ne ugrožava njihovo radno mjesto, a 95 posto jasno ističe da je outsourcing poželjan", kazala je Natalija Crnički iz tvrtke BNB Sklad.

Istraživanje je pokazalo da hrvatska poduzeća najviše koriste vanjske usluge čišćenja i održavanja (61,7 posto) te informatike (48,3 posto). Vanjsku zaštitu koristi 40 posto tvrtaka, knjigovodstvene usluge 38,3 posto, a usluge marketinških i agencija za odnose s javnošću 18,3 posto.

Najmanje se pak naručuju stručne usluge poduzeća za outsourcing nabave (8,3 posto), prodaje (6,7 posto) i administrativnih poslova (5 posto).

Uz manjak vremena i volje za traženje odgovarajućega poslovnog suradnika za outsourcing, anketirani su djelatnici, većinom iz uprava poduzeća, kao vodeći razlog koji ih sprečava u angažiranju tvrtaka za outsourcing naveli slab izbor poduzeća koje nude željenu uslugu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!