ZAGREBAČKI VELESAJAM

Otvoreni sajmovi Infografika i Modernpak

22.05.2013 u 15:51

Bionic
Reading

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas su otvoreni 22. međunarodni sajam grafičke industrije i papira Intergrafika te 27. međunarodni sajam ambalaže i pakiranja Modernpak, na kojima se do 25. svibnja predstavlja 80-tak izlagača iz Hrvatske i još 13 zemalja

Sajmove, koji se održavaju svake dvije godine, otvorio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević koji je istaknuo da grafička i papirna industrija, kao i cijelo gospodarstvo, nakon godina krize, moraju još i 'preživjeti' ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Brzi ekonomski oporavak ne treba očekivati, jer će ulaskom u EU dio gospodarstva s jedne strane oslabiti ili izgubiti svoje pozicije na tržištima jugoistočne Europe, posebno zemalja CEFTA-e, a s druge strane će stići konkurencija iz EU. Stoga bi veliki uspjeh u ovoj i idućoj godini bio ne samo postići gospodarski rast, već i spriječiti dodatni pad, smatra Vidošević.

Država u tom razdoblju treba biti potpora gospodarstvenicima kroz vlastite mehanizme poticanja razvoja, odnosno razvojnu banku, državne agencije i slične institucije, a gospodarstvo to vrijeme mora iskoristiti za fundamentalne unutarnje promjene, istaknuo je Vidošević te dodao da se to odnosi i na sam ZV.

U tom će se cilju u sklopu popratnih programa ovih dvaju sajmova održati niz stručnih skupova, među kojima je i niz besplatnih seminara za menadžere, vlasnike i uprave tvrtki te poduzetnike primjerice o restrukturiranju i poslovnim promjenama, efikasnoj analizi poslovanja te temama vezanima uz prodaju, izvještavanje i sl.

U sklopu sajma Intergrafika, koji predstavlja regionalnu smotru suvremenih dostignuća tehnologije u grafičkoj industriji te u proizvodnji, doradi i preradi papira, održat će se i 2. hrvatski dan karijere grafičke i ambalažne industrije, organiziran u suradnji s partnerom sajma, tvrtkom Grafik.net.

Partner sajma Modernpak je Tvornica papira Pan, a sajam je pripreman i u suradnji sa Zajednicom ambalažera Hrvatske gospodarske komore.