vrijedan sedam milijuna eura

Otvoren novi proizvodni pogon tvornice Eco-Cortec poduzetnika Borisa Mikšića: 'To su najsuvremeniji strojevi za reciklažu'

11.10.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Novi proizvodni pogon tvornice za proizvodnju bioplastike i antikorozivnih folija 'Eco-Cortec', u vlasništvu poduzetnika Borisa Mikšića, otvoren je u utorak u Belom Manastiru

U novom objektu u blizini postojeće tvornice bit će smještene dvije proizvodne hale - za obradu polimera i regranulaciju, u kojoj će se reciklirati otpadni materijal. Vlasnik tvrtke Boris Mikšić istaknuo je kako su naručeni strojevi za novi pogon koji bi trebali stići početkom iduće godine, među kojima i najmodernija linija za reciklažu, a početak proizvodnje planira se u drugom kvartalu 2023. godine.

'To su najsuvremeniji strojevi za reckilažu koji mogu podnijeti veliku zagađenost, tako da možemo prerađivati folije bez zagađivanja okoliša. Naši kupci, kao što su Volvo, Airbus, Ford, Toyota, Mercedes i General Motor, traže što više reciklirane plastike u svojim proizvodima', rekao je Mikšić.

Dodao je kako će se drugi dio tvornice baviti obradom biorazgradivih polimera, za primjenu u industriji električnih vozila i elektroničkoj industriji, a već postoji projekt i za novu halu površine 2.200 kvadratnih metara. U tu investiciju skupa s nabavom strojeva, tvrtka planira uložiti oko sedam milijuna eura.

Eco-Cortec trenutno ima 60 radnika, a kada krene nova proizvodnja planira se da će ih biti oko 100, rekao je Mikšić. Ističe kako je Eco Cortec najveći proizvođač antikorozivnih folija u Europi i treći u svijetu, a nova će investicija biti primjer kružnog gospodarstva.

Direktorica Eco-Corteca Dijana Zrinski kazala je kako će se, uz recikliranje plastike, u novom pogonu proizvoditi biorazgradivi inhibitor korozije, koji tvrtka ugrađuje u svoje folije. Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob rekao je kako se razvojna strategija Eco-Corteca uklapa u gradske razvojne planove.