svjetska tržišta

Otvaranje Kine i zabrinutost za opskrbu zbog zatvaranja izvoznog terminala u Turskoj podigli cijene nafte prema 81 dolaru

07.02.2023 u 17:09

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 81 dolaru, potaknute očekivanjima oporavka potražnje u Kini i zabrinutošću za opskrbu zbog zatvaranja izvoznog terminala u Turskoj nakon strašnog potresa

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 73 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 87 centi višoj cijeni, od 74,98 dolara. Trgovci i dalje pozorno prate situaciju u Kini nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida 19. Gospodarstvo bi trebalo ubrzati, što će biti snažan poticaj za potražnju za naftom, procjenjuju analitičari.

"Cijena barela potporu nalazi u očekivanjima da će otvaranje kineskog gospodarstva, nakon dokončanja politike nulte tolerancije prema covidu, potaknuti značajan rast potražnje za naftom u ovoj godini", rekao je Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će Kina biti 'zaslužna' za polovinu rasta globalne potražnje u ovoj godini, rekao je u nedjelju njezin čelnik Fatih Birol, izdvojivši skok potražnje za gorivom za zrakoplove. Zbog očekivanog oporavka potražnje, posebno u Kini, Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik, podigla je cijene nafte za azijske kupce po prvi put u šest mjeseci.

Tržišta ujedno zabrinuto prate posljedice strašnog potresa u Turskoj i Siriji, u kojem je, prema trenutno raspoloživim podacima, stradalo više od 5.000 ljudi, a strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći. Potres je oštetio i naftnu infrastrukturu, pa je tako zatvoren lučki terminal u Ceyhanu, kapaciteta milijun barela dnevno, izvozna točka za azerbajdžansku naftu.

Iračka nafta u lučkim skladištima bila je pak spremna za utovar, ali brodovi nisu mogli pristati u Ceyhanu zbog lošeg vremena, rekao je trgovački izvor. Irački naftovod do Ceyhana još je zatvoren, priopćilo je ministarstvo energetike Regionalne vlade Kurdistana (KRG). Potporu cijenama pružilo je danas i zatvaranje dijela naftnog polja Johan Sverdrup u norveškim vodama Sjevernog mora kapaciteta 535.000 barela dnevno.

U srijedu tržišta će pozorno pratiti govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella, kažu analitičari. "Oporavak cijena nafte više je rezultat opreza uoči sutrašnjeg Powellovog govora u kojem bi predsjednik Feda mogao ponuditi više naznaka o podizanju kamatnih stopa u budućnosti", rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa. Povećanje kamatnih stopa obično jača dolar, što bi moglo poskupiti sirovu naftu za kupce s drugim valutama.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njezinih članica pojeftinila 1,16 dolara, na 78,20 dolara.