UPOZORENJE IZ SPIN VALISA

Otrovni uvozni namještaj završava u vrtićima i školama

26.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

'Zbog slabih kontrola pri uvozu kod nas završava i namještaj koji sadrži štetne i na tržištu EU zabranjene komponente kao što su formaldehidi, teški metali olovo i cink. Dio tog nekvalitetnog namještaja završava i u našim školama, dječjim vrtićima, bolnicama i staračkim domovima', tvrdi Miroslav Šarić, direktor sektora financija u Spin Valisu

Prije 15 godina domaći su proizvođači namještaja držali preko 60 posto tržišta u Hrvatskoj, a danas tek oko 40 posto. Najveći hrvatski proizvođač masivnog namještaja, tvrtka Spin Valis, stoga 75 posto svog prihoda realizira na ino-tržištima.

Kvalitetnim namještajem od slavonskog hrasta i bukve opremaju domove u čak 30 zemalja širom svijeta, dok pak s druge strane u domove Hrvata, ali i u škole, vrtiće i bolnice, na velika vrata ulazi nekvalitetan, uvozni namještaj koji, kako ističu u Spin Valisu, često sadrži štetne i na tržištu EU zabranjene komponente.

U namještaju teški metali olovo i cink

'Na domaćem tržištu drvni sektor ima problem, između ostalog zbog jakog uvoznog lobija te nepostojanja jakog domaćeg lanca prodaje putem kojeg bi se plasirali proizvodi naših proizvođača na hrvatskom tržištu. U velikim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, kao što su Lesnina i Kika, dominiraju ino proizvodi. Nepotrebnog uvoza ima, a nažalost uvelike se uvozi i nekvalitetan namještaj. Zbog slabih kontrola pri uvozu kod nas završava i namještaj koji sadrži štetne i na tržištu EU zabranjene komponente kao što su formaldehidi, teški metali olovo i cink. Dio tog nekvalitetnog namještaja završava i u našim školama, dječjim vrtićima, bolnicama i staračkim domovima', pojasnio je za tportal Miroslav Šarić, direktor sektora financija u Spin Valisu.

I dok požeški Spin Valis, baš kao i ostali domaći proizvođači namještaja, muku muči na hrvatskom tržištu, kvalitetom svojim proizvodima uspješno osvaja inozemna tržišta. Sjedeće garniture, klub-stolići, trpezarijski stolovi i stolice, kreveti, komode, vitrine i drugi proizvodi izrađeni iz slavonskog hrasta i bukve mogu se tako naći u domovima u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Rusiji, Finskoj itd.

Spin Valis 75 posto svog prihoda realizira na ino-tržištu, dok tvrtka Valis Fagus koja je u 100-postotnom vlasništvu Spin Valisa na ino-tržištu realizira preko 90 posto svog prihoda.

Spin Valis povećao prihode za 23 posto

Spin Valis među prvima je u svojoj branši isplivao iz krize, što potvrđuju i podaci da je prošle godine zabilježio povećanje ukupnog prihoda od 23 posto u odnosu na 2009. godinu. To konkretno znači povratak na predrecesijsku razinu, kako po pitanju ukupnog prihoda, tako i po broju zaposlenih, kojih je danas u tvrtki 380.

Energija iz piljevine i kore

Spin Valis prošle je godine otvorio i 750.000 eura vrijednu liniju za otkoravanje trupaca. Navedenom je investicijom otklonjeno usko grlo u primarnoj preradi, smanjili su se troškovi, te je omogućeno da se kora iskorištava, bilo kao gorivo bilo kao sirovina za proizvodnju briketa. U tvrtki planiraju i nove, šest milijuna eura vrijedne investicije. Najveći dio od oko pet milijuna eura odnosi se na izgradnju kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije gdje će se kao gorivo koristiti šumska biomasa, te drvni ostatak iz proizvodnje, dakle drvni otpad, piljevina, kora i sl.

Nivo zaključenih ugovora i ugovorenih poslova za ovu godinu omogućava tom najvećem hrvatskom proizvođaču masivnog namještaja daljnji planirani porast prodaje u ovoj godini od oko 15 posto u odnosu na 2010.

'Unatoč recesiji i krizi koja nas je pogodila zadržali smo dobru likvidnost i stabilnost. Cijenom kvalitetom i rokovima isporuke te jasnom vizijom i strategijom uspjeli smo zadržati i konkurentnost naših proizvoda na izvoznom i na domaćem tržištu', pojašnjava tajnu poslovnog uspjeha financijski direktor tvrtke Spin Valis.

Dodaje da je borbu protiv recesije tvrtka dobila zahvaljujući, s jedne strane racionalizaciji i smanjivanju troškova uz podizanje efikasnosti poslovanja, a s druge ulaganju u nove tehnologije, nove proizvode, nova tržišta, nove kupce, ali i u znanje, brend i dizajn.

'Ne' namještaju od umjetnih materijala

Razvojni tim Spin Valisa intenzivno radi na razvoju novih proizvoda. Iako su u proizvodni program uveli nove proizvode, s atraktivnim dizajnom prilagođenim mlađim kupcima, ipak ostaju u domeni proizvodnje iz masivnog drveta.

'Ne namjeravamo u proizvodni program uvoditi namještaj izrađen od umjetnih pločastih materijala. Naša osnovna proizvodnja ostaje proizvodnja visokovrijednih, ekološki čistih te dizajnom i kvalitetom vrhunskih proizvoda od masivnog drveta, slavonskog hrasta i bukve. Strategija neulaska u proizvodnju koja se bazira na ekonomiji obujma pokazala se ispravnom, jer se u proizvodnji jeftinih proizvoda teško boriti s azijskom konkurencijom', zaključio je Šarić.