CIJENA NEPOZNATA

OTP kupuje Splitsku banku

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 16:47
  • Objavljeno 21.12.2016 u 08:17
OTP Banka

OTP Banka

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Mađarska OTP banka objavila je da OTP banka Hrvatska kupuje Splitsku banku, članicu grupe Société Générale

Société Générale Splitska banka peti je najveći igrač na hrvatskom bankarskom tržištu. Kao rezultat ove akvizicije, tržišni udio OTP grupe porast će na otprilike deset posto.

OTP banka prisutna je u Hrvatskoj od 2005. sa stalnim profitabilnim poslovanjem, čak i u doba ekonomske krize koja je počela 2008. godine.

Financijsko zatvaranje transakcije očekuje se u ljeto 2017., a procjenjuje se da bi proces integracije mogao biti završen do ljeta 2018. godine.

Podsjetimo, u kuloarima se pričalo da će Societe Generale preuzeti Zagrebačku banku. OTP-ovo preuzimanje Splitske banke može sugerirati da Societe Generale nije odustao od preuzimanja Zabe.

Naime, Societe Generale nije mogao preuzeti Zabu jer bi imao preveliku koncentraciju na domaćem bankarskom tržištu.

Tportalovi izvori potvdili preuzimanje

Mađarska OTP banka obavila je 'due diligence', dubinsko snimanje Splitske banke, što se može smatrati najavom početka novog preslagivanja na bankarskom tržištu, potvrdio je za tportal prošlog mjeca dobro upućeni izvor iz samog vrha hrvatske bankovne industrije.

Tportalov izvor iz Splitske banke, u kojoj više od 1.400 zaposlenih već tjednima očekuje vijesti o novim vlasnicima, tvrdi da se ne radi o klasičnom due diligenceu u kojemu se dokumentacija pregledava na licu mjesta i kojeg uvijek određuje treća strana, već da su Mađari od francuskih vlasnika Splitske banke dobili niz konkretnih informacija o njenom poslovanju - napravili su svojevrsni 'snimak situacije'.

S druge strane, UniCredit se već riješio dijela svojih operacija u Poljskoj i drugim obližnjim državama, a svjetski mediji već spekuliraju da će - pogotovo ako se proces prikupljanja kapitala ne bude odvijao onako kako je planirano - upravo Zagrebačka banka biti sljedeća na listi za prodaju. Za posao vrijedan od jedne do jedne i pol milijarde eura, čini se, zainteresirana je francuska Societe Generale grupa, inače vlasnik domaće Splitske banke.

Tko su najveći igrači?

Dvije uvjerljivo najveće banke na domaćem tržištu su Zagrebačka i Privredna banka Zagreb. Podaci HNB-a pokazuju i da je iskazano vrijednošću ukupne imovine na kraju 2015. najveća hrvatska banka bila Zagrebačka banka, s imovinom od gotovo 106 milijardi kuna, što čini 26,4 posto ukupne imovine svih banaka koje trenutno posluju u Hrvatskoj.
Drugu poziciju zadržala je Privredna banka, s imovinom vrijednom 69,7 milijardi kuna, odnosno udjelom na tržištu od 17,3 posto, dok je na trećem mjestu ostala Erste banka, koja je s 59 milijardi kuna imovine na kraju prošle godine zauzimala 14,7 posto tržišta. Erste banku slijedi Raiffeisen, a peto mjesto zauzima Splitska banka.

OTP banka ušla je u Hrvatsku nakon što je MOL preuzeo udio u Ini te je trenutno osma najveća banka u zemlji. Ta je banka nastala je 2002. godine spajanjem triju regionalnih banaka - Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke te pripajanjem Dubrovačke banke u listopadu 2004. godine.  U ožujku 2005. godine većinski vlasnik banke postaje OTP banka, najsnažnija mađarska banka koja uz Mađarsku, koja je ujedno i suvlasnik MOL-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!