HOTELI KOLOČEP

Otok znanja potonuo u stečaj

  • Autor: O.I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 05.07.2011 15:50
  • Objavljeno 05.07.2011 u 15:50
hoteli koločep

hoteli koločep

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ahmet Kalajdžić

Trakavica oko Otoka znanja, turističko-znanstvenog projekta koji je zaveo tadašnji HFP i koji je trebao oživjeti hotelski kompleks na otoku Koločepu, bliži se kraju: nad tvrtkom je Privredna banka Zagreb (PBZ) pokrenula stečaj

Otok znanja je neprofitna ustanova koju su osnovali Siniša Grgić, Davor Lauc i Željko Markota i kojoj je država svojevremeno iznimno povoljno, za svega dvadesetak milijuna kuna, prepustila hotelski kompleks na Koločepu. I dok DORH već dulje od godinu dana istražuje čitav slučaj, od kupnje dionica do poslovanja, Otok znanja pritisnut dugovima potonuo je u stečaj. 

Jedna od opcija rješavanja njihovih nagomilanih dugova, prepričava nam predsjednik Sindikata turizma Eduard Andrić, bila je da svi partneri iz Otoka znanja, većinskog vlasnika hotela Koločep, prepuste dionice glavnom vjerovniku, PBZ-u: 'No to je Željko Markota odbio, pa je PBZ pokrenuo stečaj nad tvrtkom Otok znanja.'

Za stečajnu upraviteljicu imenovana je Ivanka Sušić iz Dubrovnika, a ispitivanje prijavljenih potraživanja vjerovnika najavljeno je za 11. listopada. Račun ustanove blokiran je 180 dana, a nepodmireni nalozi za plaćanje premašili su 47 milijuna kuna.

U hotelskom kompleksu koji može primiti 330 gostiju, kako doznajemo, trenutno boravi njih 130. U hotelima Koločep zaposleno je 26 radnika i pedeset sezonaca, a plaća im je za prvi i drugi mjesec 'preskočena'.

Lovro Rafaneli
iz Sindikata turizma očekuje da stečajna upraviteljica razriješi staru upravu i imenuje novu u kojoj će biti predstavnici pokretača stečaja PBZ-a. 'Nadam se da će funkcionirati drugačije od sadašnje uprave. Predsjednika uprave Guya Maranzzina prijavili smo inspekciji jer je radio bez radne dozvole. Trenutno je u Francuskoj jer nije dobio produljenje dozvole. Radnicima protuzakonito nije isplatio dvije plaće', kaže Rafaneli.

No to je tek djelić nezakonitosti oko privatizacijskog skandala na Koločepu. Ivan Vuleša, predsjednik mjesnog odbora Koločepa, podnio je kaznene prijave protiv osnivača Otoka znanja Siniše Grgića, Igora Lauca i Željka Markote te uprave hotela. 'Mislim da je dobro da je došlo do stečaja, jer će se promijeniti vlasništvo u hotelima Koločep', komentirao je Vuleša za tportal.

Kazao nam je kako je bio prisutan na razgovorima s bankarima, na kojima se PBZ obavezao da će poslovati tri godine, da bi kasnije hotelski kompleks prodao nekome tko se 'ozbiljno bavi turizmom'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi