ČETVRTINA PREKOBROJNIH

Otkazi za 1.200 radnika Fine

fina4

fina4

Izvor: tportal.hr / Autor: Martina Kenji

Prekobrojnih je 1.200 od ukupno 4.400 zaposlenih na razini čitave mreže Fine, izjavio je čelnik Nezavisnog sindikata Krešimir Sever, te naglasio da se radi nova sistematizacija koja obuhvaća sve podružnice u Hrvatskoj

Gledamo obiteljsko stanje, broj uzdržavanih članova obitelji naših zaposlenika i jesu li oba supružnika zaposlena u Fini da ne bismo oboma dali otkaz, pojasnio je predstavnik sindikata te dodao da brojka od 1.200 radnika koji će dobiti otkaz nije konačna i da se radi nova sistematizacija i nova organizacija, a da ona obuhvaća sve podružnice i sve regionalne centre.

'Radimo na tome da otpušteni dobiju otpremnine veće nego što je to propisano kolektivnim ugovorom. No, oni koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu mogli bi to iskoristiti i biti umirovljeni već krajem ove godine. Ostali će dobiti otkazni rok od šest mjeseci, a mogu odlučiti hoće li u tom razdoblju dolaziti na posao ili ne, ali plaću će svakako dobivati. Razmišlja se da im Fina plati dodatno doškolovanje koje bi im se upisalo u radnu knjižicu. Time bi im se omogućilo da steknu dodatna znanja, vještine i kvalifikacije u poslovima za koje postoji potražnja na tržištu rada. Taj proces bi trebali završiti do kraja 2009. ili početkom 2010., a uključit će se i Zavod za zapošljavanje', rekao je Krešimir Sever

No, to što se sada odlučilo srezati više od četvrtine svih zaposlenih Fine, za njega nije apsolutna novost niti je šok za zaposlenike.

'Prva projekcija mogućeg otpuštanja radnika datira iz 1997. godine. Tada je bilo planirano smanjenje polovice od 5.100 radnika. Dvije godine kasnije planiralo se otpuštanje 1.500 radnika odjednom te u dva navrata po 350 radnika. Ni to se nije realiziralo, a da bi sačuvao radna mjesta u Fini sindikat je pristao na to da sve ove godine neće tražiti povećanje plaća. To se održalo punih 10 godina, a znali smo da će tome doći kraj kad-tad. O tome smo razgovarali s Upravom u travnju, lipnju i listopadu ove godine. Ljetos je napravljen sporazum da neće biti smanjenja plaća, jer nam ih godinama nisu povećali, a sada se radi na smanjenju broja radnika. Lani je bilo i prijedloga da se ide u zatvaranje svih nerentabilnih dijelova Fine čime bi ostale samo podružnice u Rijeci, Splitu, Osijeku i nekoliko poslovnica u Zagrebu. No, to smo odbacili jer je jedna od prednosti Fine njezina mreža', kaže Sever.

'Sljedeći korak bio je da napravimo projekciju koliko nam treba ljudi da poslujemo pozitivno i da možemo biti konkurentni na tržištu', zaključio je Krešimir Sever opisivanje tijeka događanja u Fini u proteklom desetljeću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi