U FRANKFURTU

Osniva se europska agencija za rejting

05.07.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Konzultantska kuća Roland Berger potvrdila je u utorak da s operaterom Deutsche Boerse, udrugom Frankfurt Main Finance i vladom njemačke savezne pokrajine Hessen razgovara o osnivanju europske agencije za kreditni rejting.

Europski parlament nedavno je apelirao da se osnuje europska agencija kako bi se obnovilo povjerenje u ocjene rejtinga, s obzirom na učestale optužbe za vrijeme gospodarske krize o sukobu interesa, stoji u priopćenju Roland Bergera.

Aktualna inicijativa predviđa sudjelovanje privatnih ulagača, poput tržišta kapitala, u financiranju rada nove agencije.

Budući da i države izdaju vrijednosne papire, njihovo sudjelovanje u financiranju agencija također bi se moglo protumačiti kao sukob interesa, što je bio glavni prigovor postojećim agencijama u vrijeme krize.

"Sada je ključni trenutak da se vrati povjerenje u agencije za rejting, i to smanjenim mogućnostima za sukob interesa, što se može postiži bliskom suradnjom organizacija kao što su tržišta kapitala", tvrdi viši partner i voditelj globalnog upravljanja rizicima u Roland Bergeru Markus Krall.

Važan je cilj incijative i stvaranje novog modela poslovanja agencija u kojem ocjenu rejtinga određenog vrijednosnog papira ne bi plaćao samo njegov izdavatelj, ističe se u priopćenju.