DOMAĆINSTVO 21. STOLJEĆA

Osječanka izumila mikser koji miješa i pari

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 15.07.2010 10:35
  • Objavljeno 15.07.2010 u 10:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osječanka Ksenija Kralj svoje zlatom nagrađene inovacije dosjetila se u vlastitoj kuhinji dok je pripremala omiljene slastice. Uočila je, ispričala je na primanju kod gradonačelnika Osijeka Krešimira Bubala, da barem 50 posto recepata iz kuharica zahtijeva istovremeno miksanje i parenje sastojaka. 'Kada vide takvu uputu ljudi preskoče recept i uzmu drugi. Ali obično se radi upravo o najboljim jelima', objasnila je Kralj razlog izuma samostojećeg miksera s dvije funkcije

Za inovaciju punog naziva 'samostojeći mikser za pripremu hrane i slastica na pari' Kralj je nagrađena zlatnom medaljom na nedavno održanom sajmu inovacija INPEX 2010. u američkom gradu Pittsburghu. S osmišljenim konceptom javila se osječkom Tehnologijsko-razvojnom centru (TERA) u kojem su zajedničkim snagama izradili prototip izumljenog miksera, zaštitili ideju patentom i pripremili je za licenciranje i nastup na INPEX-u.

'Kada izlazite na tako veliki sajam morate biti ozbiljno pripremljeni i vaša ideja zaštićena jer razgovarate s ulagačima i tvrtkama koje se bave industrijskom proizvodnjom', rekao je direktor TERA-e Ivan Štefanić na jučerašnjem primanju kod gradonačelnika.

U osječku kuhinju budućnosti koju je Kralj započela izvrsno se uklopio i Ante Kelava. Na ovogodišnjem INPEX-u on je nagrađen srebrnom medaljom za 'super dječju bočicu'. Radi se o bočici iz koje kako je god dijete bacilo na pod ne može doći do istjecanja tekućine. Inovacija je u tome što je pri vrhu bočice zadebljanje stakla koje sprečava da ova ikako padne vodoravno. 'Kada se dijete zasiti tekućine i odbaci je, nema opasnosti od prolijevanja', kazao je Kelava.

U Pittsburghu je bila i profesorica katoličkog vjeronauka u osnovnoj školi Dejana Babić s inovativnim pristupom učenju svog predmeta. Sedam godina razmišljala je kako vjeronauk učiniti zanimljivim djeci, a kada se dosjetila javila se TERA-i gdje su izradili prototip.

U kutiji veličine one za najpopularnije društvene igre 'čovječe ne ljuti se' i 'monopoly', osječka profesorica uvrstila je igraća polja i set kartica s pobožnim pitanjima i sličicama. Ukratko, pomičući figure po poljima djeca će nailaziti na razna vjerska pitanja na koja će trebati odgovoriti pa će tako utvrđivati znanje iz vjeronauka. Za takvo nešto, kaže Babić, već su zainteresirane vjerske organizacije u Americi, ali uz jedan uvjet. 'Proizvod se mora prilagoditi američkom tržištu i jeziku', objasnila je.

Osječka inovacija koja je pobudila zanimanje na sajmu u Ženevi i osvojila brončanu medalju je 'cvjetnjak – vodeni krug' Vlade Kramera. Ovaj izum ide u smjeru zalijevanja cvijeća vodom na način da ga ona ne dodirne. 'Oko ruba cvjetnjaka je kanalić u koji se ulijeva voda. Ona zatim rupicama prolazi u cvjetnjak i tako zemlja i korijen biljka dobivaju vodu', rastumačio je Kramer. Ovakav cvjetnjak, kaže, olakšao bi posao svima koji uzgajaju biljke koje ne podnose izravan dodir lista i stabljike s vodom.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo pozvao je sve inovatore da se i ubuduće javljaju na natječaje Grada Osijeka jer je na godišnjoj razini osigurano najmanje 30 tisuća kuna za putne i druge troškove sudjelovanja na inovatorskim manifestacijama, na kojima Osječani ostvaruju zavidne rezultate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi