PRAVA SLIKA BIJEDE

Osiromašeni Hrvati prodajom zlata do plusa u trgovini s Austrijom

11.05.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, Hrvatska je u prva tri mjeseca imala pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu s Austrijom. Hrvatski izvoz je u tu zemlju skočio za 34,7 posto i dosegnuo 171,8 milijuna eura dok se uvoz zaustavio na 170,2 milijuna eura. Nažalost, iza obećavajućih brojki ne krije se izvozna ofenziva hrvatskih brendova, već isporuka velikih količina zlata otkupljenog od osiromašenih Hrvata

Premda se iz podataka Državnog zavoda za statistiku (DZS) ne vidi struktura hrvatskog izvoza u Austriju, nema sumnje da je nagli rast izvoza u tu zemlju povezan sa 'zlatnom groznicom' u Hrvatskoj. Naime, podaci pokazuju da je u prva tri mjeseca izvoz zlata iz Hrvatske iznosio 334,97 milijuna kuna, što je gotovo 14 puta više nego u istom razdoblju lani.

Kako su hrvatski otkupljivači zlata uglavnom povezani s austrijskim tvrtkama koje trguju plemenitim metalima, možemo zaključiti da je izvozni bum u Austriju ustvari posljedica preprodaje velikih količina zlata otkupljenih od hrvatskih građana. Radi se o jačanju trenda započetog u prošloj godini, u kojoj je izvezeno osam puta više zlata nego godinu ranije.

Bez utjecaja ekstremnog rasta izvoza zlata, slika hrvatske ukupne robne razmjene s inozemstvom bila bi još gora nego što pokazuju porazni podaci DZS-a za prvo tromjesečje.

U odnosu na isto lanjsko razdoblje, hrvatski izvoz je pao 0,9 posto dok je uvoz istovremeno porastao za dva posto. Ionako ogroman deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni tako se dodatno produbio dostigavši 13 milijardi kuna.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvom tromjesečju ove godine iznosila je tek 55,9 posto, a najviše je podbacio izvoz naftnih, kemijskih i elektroničkih proizvoda.