UNOVČAVANJE USPOMENA

Izvoz zlata iz Hrvatske povećan čak osam puta

27.02.2012 u 11:19

Bionic
Reading

Od prošle godine zlatni biznis u Hrvatskoj doživljava pravi bum. Na gotovo svakom uglu niču otkupljivačnice, otvaraju se brojni internetski portali, a zlatni nakit prodaje se i otkupljuje i preko Facebooka. Kako raste kriza, građani prodaju sve, pa i svoje najdragocjenije uspomene, piše Novi list

Po podacima Hrvatske gospodarske komore, u prošloj je godini iz Hrvatske izvezeno čak osam puta više zlata nego godinu ranije, odnosno u ukupnoj vrijednosti od 33,6 milijuna eura, a 2010. je izvezeno zlata u vrijednosti četiri i pol milijuna eura. U 2010. uvezeno ga je za 4,4 milijuna eura, a 2011. uvoz je značajno pao i uvezeno ga je za samo 234.000 eura.

Osim rasta broja obrta za otkup zlata u Hrvatskoj raste i broj tvrtki koje se bave njegovim izvozom. Po podacima Ministarstva gospodarstva, koje je zaduženo za izdavanje dozvola za uvoz i izvoz zlata, lani je izdano 80 dozvola za izvoz, što je značajno više nego u 2010., kada ih je izdano 16.

Kako navode iz Ministarstva gospodarstva, podnositelji zahtjeva za ishođenje dozvola za izvoz, odnosno uvoz zlata dužni su uz zahtjev dostaviti i određene podatke kao što su - naziv i sjedište trgovačkog društva, odnosno obrta; osobni identifikacijski broj trgovačkog društva, odnosno obrta; trgovački naziv, količinu i vrijednost robe koja se izvozi, odnosno uvozi; tarifnu oznaku; jediničnu cijenu robe; zemlju iz koje se uvozi, odnosno izvozi; naziv i adresu tvrtke od koje se uvozi, odnosno kojoj se izvozi; rok uvoza, odnosno izvoza.

Uza zahtjev, izvoznik, odnosno uvoznik robe dužan je priložiti i ostalu potrebnu dokumentaciju, ovisno o vrsti robe koja se izvozi, odnosno uvozi (npr. potvrda Porezne uprave da tvrtka nema dugovanja po osnovi javnih davanja, narudžbi, ponuda, proforma računa). Izdana dozvola se ne može prenijeti na drugu pravnu ili fizičku osobu.

Cijena zlata stalno raste: za gram se može dobiti između 100 i 200 kuna. Zanimljivo je da su se otkupom zlatnog pa i srebrnog nakita počeli baviti i sami zlatari, odnosno mlađa generacija poznatih zlatarskih obitelji. Jedan od najvećih otkupljivača zlata u Hrvatskoj, koji i sam potječe iz zlatarske obitelji, u godinu i pol diljem Hrvatske otvorio je više od 200 otkupljivačnica te zaposlio oko 500 radnika.