TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI

Osiguravatelji ne žele financirati HZZO

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.02.2009 14:26
  • Objavljeno 10.02.2009 u 14:26
Darko Milinović

Darko Milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Hrvatski ured za osiguranje podnio je Ustavnom sudu RH prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti određenih članaka Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji nameću društvima za osiguranje obvezu izdvajanja 10 posto naplaćene funkcionalne premije osiguranja od autoodgovornosti za potrebe financiranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Osiguravajuće kuće tako smatraju da im se osporenim odredbama nameće neprimjerena obveza financiranja HZZO-a, te da se ne ispunjava prvotni cilj odredbi zakona, a to je naknada stvarne štete HZZO-u, koju prouzroče vozači koji imaju osiguranu svoju odgovornost.

Naime, osiguravatelji su ranije, stoji u priopćenju za medije, vršili isplate naknade stvarne štete HZZO-u u proteklim godinama temeljem faktura HZZO-a (iznosi su se kretali od 42 do 67 milijuna kn godišnje), a novim Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju nameće im se obveza isplate iznosa HZZO-u od oko 260 do 270 milijuna godišnje na ime naknade „prouzročene štete“.

Visina nove financijske obveze nema, tvrde osiguravatelji, nikakvih dodirnih točaka s iznosima stvarne štete koju pričine osiguranici, za koje društvo za osiguranje odgovara u okviru odgovornosti svog osiguranika i u granicama preuzetim ugovorom o osiguranju.

Radi se o preko 200 milijuna novostvorene obveze, za koju društva za osiguranje smatraju da se radi o nametu uvedenom za financiranje zdravstvenog sustava.

HZZO je ovakvim protuustavnim zakonskim uređenjem, smatraju osiguravelji, stavljen u privilegiran položaj budući da isti sada ima pravo na iznose koji višestruko premašuju iznos stvarne štete, bez da mora dokazivati ostvarivanje svih pretpostavki za odgovornosti za štetu, te si uzima pravo na naknadu i prije nego što je sama šteta nastala, za razliku od svih ostalih fizičkih i pravnih osoba koje to pravo nemaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi