paradoksalna priča

Osiguranje od odgovornosti liječnika u Hrvatskoj je obavezno, ali...

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 12.02.2019 08:23
  • Objavljeno 11.02.2019 u 22:31
Bolnica - ilustracija

Bolnica - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Klinički bolnički centar Rijeka potvrdio je početkom tjedna da je pravomoćno presuđeno da pacijentici mora platiti odštetu od 5,6 milijuna kuna zbog pogreške pri operaciji koju će plaćati u obrocima. Grešku liječnika platit će porezni obveznici, a kako doznaje tportal, tek neke od domaćih bolnica svojim liječnicima i osoblju ugovaraju police od osiguranja od odgovornosti kojima bi se za puno manje novca pokrili svi troškovi neminovnih liječničkih pogrešaka

Osiguranje liječnika i ostalog medicinskog osoblja obavezno je po zakonu, no paradoksalno, Zakon o zdravstvenoj zaštiti nije precizirao tko bi to sve trebao biti osiguran, u kojim iznosima i koje će biti sankcije ako se netko ne osigura.

U zakonu u članku 155., koji je na snazi od 1. siječnja 2019. piše: 'Poslodavac je obvezan sve zdravstvene radnike koji neposredno u vidu zanimanja pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu osigurati od štete koja bi mogla nastati u provođenju zdravstvene zaštite.' Otkrio nam je to Tin Lesić, izvršni direktor tvrtke Ano Insurance Solutions koja se bavi posredovanjem u osiguranju.

'Nigdje nije propisana najniža svota osiguranja. To znači da se teoretski netko može osigurati na svotu štete od sto kuna. Nije ni propisano koje osobe podliježu osiguranju, niti je predviđena ikakva sankcija za kršenje te odredbe. To sve znači da ako neka bolnica ne ugovori police svojim djelatnicima, nema straha od bilo kakvih sankcija', kaže nam Lesić.

Bolnice u pravilu osiguravaju svoje djelatnike, kaže nam Lesić, ali je pitanje do kojih iznosa šteta se oni osiguravaju. 'Neke bolnice osiguravaju do štete od 100.000, druge do recimo nekoliko milijuna. U medicini štete veće od 100.000 nisu rijetke, pa se ostatak plaća iz budžeta bolnice, dakle novcem poreznih obveznika', objašnjava naš sugovornik, uz opasku da se liječnici od odgovornosti mogu osigurati i privatno, no ne zna se koliko njih to zapravo i radi.

  • +16
  • +13

KBC Zagreb - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Upitan koliko zapravo košta jedna solidnija polica od osiguranja od profesionalne odgovornosti, Lesić kaže kako to nije moguće odrediti, već se svaka od njih individualizira:

'Kod svake police osiguranja od profesionalne odgovornosti u obzir se uzimaju povijest šteta, veličina bolnica, broj djelatnika i koje je specijalnosti liječnik. Uvijek će biti puno više odštetnih zahtjeva prema kirurgu i ginekologu, nego prema hematologu, tu je previše parametara da bi se govorilo o konkretnim brojkama, ali moram reći da u odnosu na štete koje se prijavljuju takvo osiguranje uopće nije skupo.'

Statistike o osiguranju liječnika i ostalih medicinara ne prati ni Hrvatski ured za osiguranje. U njihovoj statistici vidljivo je da je u rubrici 'Ostalih osiguranja od odgovornosti', u koju spadaju i police osiguranja od odgovornosti menadžera, lani prikupljeno 413 milijuna kuna premije na 205.000 osiguranika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!