POVRAT DUGA

Osigurani novci za isplatu umirovljenika

umirovljenica

umirovljenica

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Za 160.000 tisuća umirovljenika koji čekaju na povrat duga, bilo da je riječ o onima koji su se odlučili na povrat u punom iznosu ili pak na rate po osnovi obiteljskih mirovina, kriza ne bi trebala otežati dolazak do željenog novca

Naime, kako je najavio premijer Ivo Sanader u uvodu današnje sjednice Vlade za isplatu duga osigurano je 950 milijuna kuna i to još ranije, zahvaljujući prodaji Hrvatskog telekoma, piše Večernji list.

Nakon što je ulio nadu umirovljenicima, premijer i ministri nastavili su sjednicu na kojoj je okosnica bilo usvajanje konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu te Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ponavljajući kako bogati ne bi trebali dobivati besplatne udžbenike, Sanader je najavio kako će uvođenje poreznog broja od iduće godine, jedinstvenog sustava uz ostalo, praćenja i imovinskog stanja svakog građana jedne države, dati informacije tko će na knjige imati, a tko neće imati pravo.

Zoran Primorac, ministar obrazovanja istaknuo je kako je naša zemlja danas vodeća u Europi po porastu visokoobrazovanih , kojih je trenutačno 41 tisuća. Tomu će pridonijeti, smatra ministar, i nastavak prakse besplatnih udžbenika koje prema procjenama danas prima 600.000 učenika. Izrazio je optimizam što unatoč teškoj situaciji, Hrvatska i nadalje ostaje društvo znanja.

Vlada je u Sabor poslala i Zakon o poljoprivrednom zemljištu koje uz definiranje tko će i po kojim uvjetima moći najmiti ili kupovati zemljište u vlasništvu države, ali i kakve će kazne dobivati ako je zemljište dulji period zapostavljeno i zapušteno.

Kao zanimljivost izdvaja se iz ovog prijedloga zakona da svi koji se odluče kupiti poljoprivredno zemljište da bi na njemu podigli golf terene, Vlada oslobađa plaćanja naknade za prenamjenu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi