SUNČANI HVAR

Orcu se žuri prodati hotele

05.02.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Orco grupa, suočena s velikim financijskim problemima, najavila je prodaju dijela nekretnina Sunčanog Hvara. Prije isteka ugovora o JPP, nakon kojeg će moći slobodno raspolagati dionicama, razmatra se opcija ostanka Orca u vlasništvu, putem novog sporazuma

Dioničari hotelsko-turističke tvrtke Sunčani Hvar na izvanrednoj bi skupštini sredinom ožujka trebali odlučivati o prodaji nekretnina u vlasništvu Sunčanog Hvara.

U medijima se piše da većinski vlasnik Orco, suočen s financijskim problemima, pregovara o prodaji hotela iz portfelja Sunčanog Hvara arapskim investitorima. U prosincu su iz Orco grupe najavljivali mogućnost prodaje nekretnina koje nisu vezane za temeljno poslovanje tvrtke. U razgovoru za Poslovni dnevnik Dragan Lazukić, predstavnik Orco grupe u nadzornom odboru hvarske kompanije, izjavio je da žele zadržati renovirane hotele.

Umjesto prodaje nekretnina, postoji i druga opcija - dovođenje novog ulagača za Sunčani Hvar, za koju drže da je malo vjerojatna. Preduvjet za nove ulagače bilo bi rješavanje spora s Gradom Hvarom, koji traje godinama, a Lazukić ne vjeruje da postoji ozbiljni ulagač koji bi u sadašnjoj situaciji investirao u Sunčani Hvar.

Unatoč udjelu od 55 posto, Orco ne može mimo Fonda za privatizaciju odlučiti o prodaji nekretnina, zbog ugovora o javno-privatnom partnerstvu. A Hrvatski fond za privatizaciju gotovo će sigurno glasovati protiv ovakva prijedloga, zbog pritiska javnosti.

Kako u svibnju istječe petogodišnji ugovor između njih i HFP-a, Orco će moći slobodno prodati svoje dionice i izaći iz vlasništva Sunčanog Hvara.

Orco predlaže novi sporazum između četiri strane: HFP-a, Grada Hvara, Hvarsko-bračko-viške biskupije i Sunčanog Hvara. Grad bi, prema tom sporazumu, dobio hotel Sirenu, biskupija hotel Dalmaciju, a Sunčani Hvar bi za odštetu dobio dionice iz portfelja HFP-a, te naknadno prenio tri posto dionica bivšim radnicima i sufinancirao izgradnju nove bolnice u Hvaru.

Većinski dioničar Sunčanog Hvara s udjelom od 55 posto je Orco grupa, developer u sektoru nekretnina koji posluje na području srednje i istočne Europe, čije je sjedište u Pragu. Drugi, prema veličini udjela, dioničar je država koja kontrolira tridesetak posto.

Nakon što je dogovoreno javno-privatno partnerstvo Orca i Vlade za Sunčani Hvar, uslijedio je sporazum između Vlade i Grada Hvara prema kojemu bi Grad preuzeo 25 posto udjela u Sunčanom Hvaru. Međutim, to se do danas nije dogodilo jer je Orco zatražio da u tom slučaju presele sjedište kompanije iz Hvara u Luksemburg, kako bi snizili troškove poslovanja, što bi neminovno uključivalo i otpuštanja. Sporna je bila i posljednja dokapitalizacija jer je Grad tražio da Vlada sudjeluje u dokapitalizaciji, tako da udio Grada ostane nepromijenjen, odnosno 25 posto.

Orco grupa je u protekloj godini bila među najvećim gubitnicima na Praškoj burzi, dionice te tvrtke pale su za čak 92.1 posto, a ugledna agencija za ocjenjivanje rejtinga Moody's prestala je ocjenjivati obveze ove kompanije.

Za loše poslovne rezultate sa Sunčanim Hvarom u Orcu optužuju financijsku krizu, kao i Grad Hvar, te tvrde da im je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa onemogućeno renoviranje svih planiranih hotela.

U prosincu je jedna domaća tvrtka zbog neplaćanja višemilijunskog duga zatražila pokretanje stečaja Sunčanog Hvara. Jučer se dionicama Sunčanog Hvara uz minoran promet trgovalo po 35 kuna, dok je u 'zlatno doba' 2007. cijena nadmašivala 200 kuna. U protekloj je godini Sunčani Hvar nadmašio minus Crobexa, izgubivši čak 78 posto tržišne kapitalizacije.

Orcu se, pritisnutom financijskim problemima, žuri izaći iz vlasničke strukture Sunčanog Hvara, a situacija će se riješiti na jedan od ovih načina: ili će država i Orco postići sporazum kojim će se pronaći sredstva za daljnje financiranje poslovanja i planiranih investicija ili će ostati status quo, nakon kojeg će vjerojatno uslijediti stečaj, ili će Orco prodati svoj udio te će Sunčani Hvar dobiti novog vlasnika.