IZLAZAK IZ BLOKADE

Orco odobrio pozajmicu Sunčanom Hvaru

04.08.2010 u 15:47

Bionic
Reading

Orco Grupa odobrila je Sunčanom Hvaru pozajmicu od sedam milijuna kuna čime su osigurana sredstva za isplatu plaća i nastavak operativnog poslovanja tvrtke. Pozajmica je odobrena na zahtjev Uprave Sunčanog Hvara, upućen dvama najvećim dioničarima, HFP-u i Orcu. HFP nije odobrio pozajmicu uz obrazloženje Sunčani Hvar već duguje HFP-u lani pozajmljenih 15 milijuna kuna za plaće

U priopćenju Sunčanog Hvara objavljenom na web stranicama Zagrebačke burze ističe se da su svi hoteli u sastavu tvrtke otvoreni te da nastavak turističke sezone nije, niti će biti doveden u pitanje.

Podsjetimo, Porezna uprava je zbog duga od 12 milijuna kuna 30. srpnja blokirala račun tvrtke radi prisilne naplate potraživanja.

U priopćenju Uprava Sunčanog Hvara kritizira postupak porezne uprave pitajući se imaju li svi porezni dužnici u Hrvatskoj isti porezni tretman ili je Sunčani Hvar ponovno žrtva dnevno-političkih interesa.

HFP ZATRAŽIO DEBLOKADU RAČUNA

Hrvatskog fonda za privatizaciju nije mogao odobriti traženu pozajmicu jer Sunčani Hvar već duguje HFP-u lani pozajmljenih 15 milijuna kuna za plaće, ali je od porezne uprave zatražio deblokadu računa Sunčanog Hvara i odgodu naplate duga, doznaje Hina od predsjednika HFP-a Vedrana Duvnjaka

Istaknuvši da je blokadu od prošlog petka i prisilnu naplatu duga za poreze i doprinose od Sunčanog Hvara pokrenula sama Porezna uprava Split, a ne HFP, Duvnjak dodaje i da ti dugovi navodno iznose 12 milijuna kuna.

Na traženje HFP-a da se odgodi naplata iz Porezne uprave su, dodaje, odgovorili da mogu odobriti obročnu otplatu uz određeni financijski koleteral odnosno hipoteku na nekretnine, ali kako to ne bi bila prva nego druga hipoteka pitanje je postoji li uopće ijedna nekretnina Sunčanog Hvara koja je slobodna odnosno nije pod hipotekom.