SUNČANI HVAR

Orco će zbog raskida ugovora tužiti HFP

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.07.2010 11:46
  • Objavljeno 21.07.2010 u 11:42
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Reagirajući na jednostrani raskid sporazuma dioničara u tvrtki Sunčani Hvar od strane Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), Orco Grupa, većinski vlasnik te hvarske hotelske tvrtke, objavila je da HFP-u neće tolerirati neutemeljene napade, da će pravdu tražiti na međunarodnoj razini, a od HFP-a traži i da odmah javno objave ugovor sklopljen 2005.

U objavi za medije na svojim web stranicama iz Orca navode da su od 2005., kada su ušli u Sunčani Hvar, investirali 55 milijuna eura vlastitog novca te zaposlili i obučili stotine zaposlenika. Tvrde da je HFP više puta prekršio svoje obveze iz sporazuma dioničara, i to većinom ne rješavajući vlasnička pitanja naslijeđena iz bivše države.

Iz Orca optužuju HFP da je posljednjih godina sistematski ignorirao obimnu korespodenciju iz Orco Grupe, pa tako i zadnje pismo uručeno HFP-u 12. srpnja u kojem Orco navodi više od 20 slučajeva HFP-ovog kršenja dioničkog sporazuma.

Navode da su 13. srpnja, što je i datum isteka tog ugovora, od HFP-a dobili obavijest o raskidu ugovora, u kojoj se, smatra Orco, netočno navodi da je Orco prekršio obveze iz ugovora.

Prema pisanju medija u HFP-ovoj obavijesti Orcu o raskidu sporazuma među ostalim se navodi da je Sunčani Hvar nelikvidan, prezadužen, da posluje s enormnim gubitkom i da je pred stečajem.

Iz toga slijedi, kako se navodi u toj obavijesti HFP-a, da Orco nije dobro upravljao tvrtkom niti unaprijedio njeno poslovanje, što je bio i osnovni razlog sklapanja sporazuma dioničara, a sada i jedan od razloga raskida tog sporazuma.

U dopisu Orcu, kojeg potpisuje predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak, navodi se i da je Orco zbog navedenih problema tražio i pozajmicu od 15 milijuna kuna za plaće radnika Sunčanog Hvara, što mu je HFP i odobrio, a sada mu to Sunčani Hvar ne može vratiti.

U obavijesti Orcu o raskidu sporazuma iz HFP-a traže i da Orco u roku 15 dana vrati svih 543.695 dionica ili 7,44 posto dionica stečenih od HFP-a bez naknade, čime Orcov udjel u toj tvrtki pada s 55,55 posto, na 48,1 posto.

O cijeloj će se problematici na sutrašnjoj sjednici očitovati i Upravni odbor HFP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi