objasnili i razloge

OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.; snizio prognozu za 2024.

19.09.2023 u 16:07

Bionic
Reading

Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskom gospodarstvu na početku godine, izvijestila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), podigavši prognozu rasta, ali sve se jasnije naziru posljedice strože monetarne politike.

Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz lipnja za 0,3 postotna boda.

Lani je po njihovim izračunima porastao za 3,3 posto.

U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 2,7 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što su procijenili u lipanjskom izvješću.

Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja svjetsko gospodarstvo poraslo je na početku godine snažnije no što se očekivalo, ističu u OECD-u.

Rast bi sada trebao posustati, procjenjuju, dodajući da se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike, raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.

Prigušena potražnja

Američko gospodarstvo pokazalo se u ovoj godini otpornim na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. porasti za 2,2 posto, za 0,6 postotnih bodova snažnije no što su očekivali u lipnju.

U 2024. postroženi uvjeti financiranja "ublažit će pritisak potražnj" i gospodarstvo će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.

U eurozoni potražnja je već prigušena pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6 posto, za 0,3 postotnih bodova slabije no što se očekivalo u lipnju. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1 posto.

Aktivnost u zoni primjene zajedničke europske valute blago će ubrzati u idućoj godini budući da će oslabiti negativan utjecaj visoke inflacije na realna primanja, tumače u OECD-u.

Njemački BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 0,2 posto i porasti za 0,9 posto u 2024. U lipnju OECD je najvećem europskom gospodarstvu u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024.

OECD je snizio i prognoze rasta kineskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i "strukturnog stresa na tržištu nekretnina". 

Sada predviđaju da će rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta usporiti s procijenjenih ovogodišnjih 5,1 posto na 4,6 posto u 2024. U lipnju prognozirali su Kini rast od 5,4 posto u ovoj i od 5,1 posto u idućoj godini.

Upozoravaju da pretežu rizici koji bi mogli zakočiti gospodarski rast, ističući moguće značajnije probleme u obuzdavanju inflacije i moguće nove poremećaje na tržištima energije i hrane. Dodatno bi rast zakočilo i oštrije usporavanje aktivnosti u Kini, napominju.

sve osim nogometa