igor metelko

Odvjetnik otkrio što nakon odluke Vrhovnog suda mogu napraviti oštećeni zbog kredita u švicarcima

21.12.2022 u 09:29

Bionic
Reading

Vrhovni sud dovršio je u utorak raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata, a odvjetnik Metelko sada objašnjava što mogu učiniti oštećeni

Dovoljnu većinu u konačnici je dobilo samo pravno shvaćanje da 'potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita, nakon sklapanja tog sporazuma, ima pravo... na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita... od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije'.

To je pravno shvaćanje dobilo 13 glasova sudaca građanskog odjela, priopćio je Vrhovni sud.

Samo šest glasova dobilo je prvo pravno shvaćanje da potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita nema pravo na povrat.

Deset sudaca pritom je bilo za odluku da potrošač 'ima pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u slučaju ako bi postojala razlika na štetu potrošača između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije (jednako kao i onim potrošačima i korisnicima kredita u CHF ili kredita u kunama s valutnom klauzulom u CHF koji nisu mogli ili nisu izvršili konverziju) i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita'.

Gostujući u Novom danu televizije N1, odvjetnik Igor Metelko komentirao je je li odluka Vrhovnog suda ustvari pobjeda banaka.

“Načelno bismo mogli reći da jest, ako odluka zaživi. Potrošači će imati pravo na svega 5-10 posto od onoga na što bi imali pravo da se usvojila puna restitucija, kao što je to sud EU-a naglašavao da se postupa s ništetnim odredbama, njihovo uklanjanje i povrat nepripadno stečenih koristi', kazao je Metelko.

  • +10
Konferencija za medije Udruge Franak Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Metelko je komentirao i kakve su sada mogućnosti oštećenih.

'Nema mogućnosti žalbe, nego ustavne tužbe. Tu se radi o pojedinačnim tužbama koje su došle do revizije pred Vrhovnim sudom', rekao je odvjetnik pa nastavio:

'Ustavni sud ima ovlasti ukinuti te odluke ako ustanovi da je došlo do povrede ustavnih prava, prije svega prava na pravično suđenje, a ja bih rekao i prava na jednakost i zabranu diskriminacije, jer ovom su odlukom sigurno diskriminirani oni koji su svoje kredite konvertirali u odnosu na one koji nisu jer oni koji nisu konvertirali kredite, a tuže i dobivaju stopostotna obeštećenja na sudu, u konačnici plaćaju 50 posto manje iznosa nego oni potrošači koji su svoje kredite konvertirali. Pa gdje je tu jednakost?!'

Metelko navodi da je zadaća Vrhovnog suda uvesti red u suđenje, a “oni ovim nedorečenim odlukama uvode nered”.