POSLOVNE PRILIKE

Održan hrvatsko-kineski poslovni forum

21.10.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Postoje brojne mogućnosti za suradnju hrvatskih i kineskih tvrtki, posebice u području transporta i distribucije roba, prehrambenoj industriji, infrastrukturnim projektima, području energetike, telekomunikacije te turizma, istaknuto je na današnjem Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ureda za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu NR Kine u Hrvatskoj

Forum se održava povodom službenog posjeta gospodarskog izaslanstva kineskog grada Guangzhou, u kojem su predstavnici 12 tvrtki i tri gospodarske institucije.

Direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak Kapić istaknula je kako je Kina važno i zanimljivo tržište za hrvatske gospodarstvenike te kako postoje brojne mogućnosti za unapređenje suradnje.

Unapređenje suradnje najizglednije je u području transporta i distribucije roba u čemu kineske tvrtke imaju mogućnost korištenja luka Ploče i Rijeka za slanje svojih roba u Europu, kazala je.

Napominje kako i u prehrambenoj industriji postoji mogućnost izvoza maslina i proizvoda od maslina te vina, a prostor za suradnju postoji i na području prijenosa znanja u oba smjera.

Pozvala je zainteresirane kineske ulagače da istraže ljepote Hrvatske te istaknula kako se nada da će ulagače iz Kine privući gospodarska i politička stabilnost Hrvatske.

Savjetnik i voditelj Ureda za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu NR Kine u Hrvatskoj Qian Changyong kazao je kako će današnji forum zasigurno pridonjeti upoznavanju poduzetnika dvije zemlje te unaprijediti gospodarsku suradnju.

Smatra kako postoji velik potencijal za međusobnu suradnju dvaju gospodarstava i to na području infrastrukturnih projekata (luke, željeznice, autoceste), u području brodogradnje, turizma, energetike i telekomunikacije.

Na skupu su predstavljene mogućnosti ulaganja u kineski grad Guangzhou, koji se nalazi na zaljevu poznatom pod imenom Biserna rijeka. Riječ je o trećem najvećem gradu u Kini te jednom od gospodarski najrazvijenijih kineskih gradova.

HGK i Hrvatska obrtnička komora (HOK) potpisale su s Kineskim vijećem za promicanje međunarodne trgovine grada Guangzhou memorandum o razumijevanju.

Nakon službenog dijela Foruma održani su bilateralni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki.

Robna razmjena između Hrvatske i Kine u prvih je osam mjeseci ove godine iznosila 970,1 milijun američkih dolara, pri čemu je hrvatski izvoz bio 29,6 milijuna dolara, a uvoz iz Kine 940,4 milijuna dolara.