PREZADUŽENI

Odluka o pokriću gubitka Sunčanog Hvara

09.09.2014 u 20:03

Bionic
Reading

Prošlogodišnji gubitak Sunčanog Hvara u iznosu od 175,6 milijuna kuna pokrit će se iz dobiti u poslovanju u sljedećim godinama i pojednostavljenim smanjenje kapitala, koje će se provesti smanjenjem nominalne vrijednosti dionice, a sve prema planu financijskog restrukturiranja koji se prihvati u postupku predstečajne nagodbe, odlučili su dioničari te hotelske tvrtke na današnjoj glavnoj skupštini

Predstavljajući prošlogodišnje rezultate poslovanja, predsjednica Uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić kazala je kako je tvrtka nakon uspješne 2012. godine i u 2013. nastavila s rastom ključnih pokazatelja.

Tako su ostvareni ukupni poslovni prihodi od 140,9 milijuna kuna, što je 10,6 posto više nego 2012. godine, te neto operativni rezultat prije vlasničkih i financijskih troškova i amortizacije od 37 milijuna kuna, uz rast od 18,7 posto na godišnjoj razini. To, po njezinim riječima, dokazuje da je društvo u potpunosti operativno restrukturirano.

Međutim, iako ostvaruje visoku profitabilnost, Sunčani Hvar je prezadužen pa operativni profit nije dovoljan za pokriće troškova financiranja, istaknula je. Pored toga, lani je usklađena imovina društva na fer vrijednost tako da joj je smanjena vrijednost.


'Imamo do sada najbolje operativne rezultate, ali čišćenje bilance i nastavak restrukturiranja dovodi do toga da je društvo imalo značajan gubitak', rekla je Tomičić. Taj je gubitak za 2013. iznosio 175,6 milijuna kuna, dok su ukupni dugovi na kraju prošle godine bili 80 milijuna eura od čega se većina odnosi na banke i većinske dioničare.

Gordana Tomičić podsjeća da je u ožujku skupština društva predložila da se ukupna potraživanja većinskih vlasnika pretvore u kapital, uz smanjenje nominalne vrijednosti dionica, ali kako se u tome nije uspjelo pokrenut je predstečajnu postupak. Taj postupak, po njezinim riječima, imao je izrazito negativan reputacijski učinak, koji je ipak amortiziran te je ova godina još uspješnija nego prošla i očekuje se godišnji rast između 6 i 8 posto.

Na današnjoj skupštini prisustvovali su predstavnici dioničara Orco Property Group, koji drži 26,47 posto dionica, Prime Tourist Resorts (24,94 posto), DUUDI (20,28 posto) te još dva mala dioničara. Uz primanje na znanje godišnjih financijskih izvješća i donošenje odluke o pokriću gubitaka, izglasane su i razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za rad u 2013.

Predstavnik DUUDI-ja, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, glasovao je protiv davanja razrješnice Upravi i Nadzornom odboru i odluke o pokrivanja gubitaka. U izjavi nakon skupštine objasnio je kako je svjestan da se gubici moraju pokriti, ali da najprije treba vidjeti program restrukturiranja. Kaže da je Uprava izvijestila DUUDI da je spremna uvažiti dio njegovih primjedbi na sadašnji program i da se razgovori o tome nastavljaju sutra, dan uoči prvog predstečajnog ročišta.

Što se tiče protivljenja davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru, Pende je rekao da država načelno ne daje razrješnice za društva koja su dovedena do predstečajne nagodbe.

Kako su dva člana Nadzornog odbora, Jean Francois Ott i Nicolas Tommasini, podnijeli ostavke na tu dužnost, na skupštini su za nove članove Nadzornog odbora izabrani Pavel Menšik i Martin Matula.