ŠUKER ZADOVOLJAN

Od harača u 18 dana prikupili 140 mil. kuna

20.08.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Dok su građani ogorčeni uvođenjem novih poreza, u Ministarstvu financija prilično su zadovoljni efektima nedavno donesenih mjera. U prvih 18 dana kriznog poreza prikupljeno je 139,6 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima Ministarstva

Računajući da je do 18. u mjesecu isplaćen veći dio primanja u zemlji, realno je očekivati da bi se od tog poreza mjesečno moglo ubirati 150-160 milijuna kuna, što znači da bi država mogla dobiti oko dvije milijarde kuna godišnje.

Dobit od novog poreza na plaće i ostala primanja poznat je, no još nije moguće znati što je za državnu blagajnu značilo povećanje stope PDV-a sa 22 na 23 posto.

'Razlog je to što će porezni obveznici u rujnu raditi obračun i ispunjavati obrasce, odnosno uplaćivati u državni proračun za razdoblje od 1. do 31. kolovoza. Obaveza izvještavanja i uplate dospijeva u roku od 30 dana od završetka obračunskog razdoblja, tj. mjeseca', objašnjavaju u Ministarstvu financija.

Prema zakonu o PDV-u, naime, porezni obveznik prijavu poreza mora predati mjerodavnoj ispostavi Porezne uprave prema svojem sjedištu na propisanom obrascu do zadnjeg dana u tekućem mjesecu nakon završetka obračunskog razdoblja.