važna informacija

Od 19. listopada pri ulasku u BiH vozači iz Hrvatske neće morati pokazivati 'zelenu kartu'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2020 11:41
  • Objavljeno 15.10.2020 u 11:40
GP Maljevac - ilustracija

GP Maljevac - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Vozačima iz Hrvatske od 19. listopada bit će omogućen prelazak granice i ulazak na teritorij Bosne i Hercegovine (BiH) bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti, izvijestio je u četvrtak Hrvatski ured za osiguranje (HUO). Iz HUO-a pojašnjavaju da je Bosna i Hercegovina, pristupivši Multilateralnom sporazumu o jamstvu između nacionalnih ureda temeljem registracijske pločice, ušla u europski sustav registarskih pločica.

"Potpisani sporazum omogućit će vozačima vozila s registracijskim pločicama Republike Hrvatske prelazak granice bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti prilikom ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine", ističu iz HUO-a.

Dodaju da će se uvođenjem ove promjene hrvatske registracijske pločice priznavati kao valjani dokaz o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti koje vrijedi na teritoriju BiH.

U praksi, to znači da će vozači iz Hrvatske kao i vozači iz BiH moći bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti, tzv. zelene karte, ulaziti na teritorij Hrvatske i Bosne i Hercegovine od ponoći, s 18. na 19. listopada ove godine, pojašnjavaju iz HUO-a.