DEMOGRAFSKA MJERA

Od 1. travnja veće rodiljne naknade za drugih šest mjeseci

04.11.2019 u 19:45

Bionic
Reading

Do 3. prosinca u javnoj će raspravi biti izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci, objavilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade

Iznos rodiljnih naknada za zaposlene i samozaposlene roditelje trenutno je limitiran na 3991 kunu, odnosno 120 posto proračunske osnovice mjesečno, dok će od 1. travnja 2020. iznositi 5.654 kune, odnosno 170 proračunske osnovice, doznaje RTL.

Naknada za prvi dio, tzv. rodiljni dopust nije limitirana, odnosno isplaćuje se iznos plaće koju su majka ili otac prije primali, a naknada za roditeljski dopust koji traje od 6. mjeseca djetetovog života, i dalje je limitirana. Dakle, prvih šest mjeseci roditelj dobiva punu plaću, a drugih šest mjeseci, od 1. travnja 2020. dobiva 5.654 kune.

Ako roditeljski dopust uzimaju oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno.

Ujedno se predlaže da je prije ostvarenja prava na potporu potrebno imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci radnog staža.

Također, omogućava se da korisnik prava na roditeljsku poštedu od rada može prekinuti korištenje tog prava radi zaposlenja ili samozaposlenja te prenijeti to pravo drugom roditelju - da iskoristi preostali dio neiskorištenog prava na roditeljsku poštedu od rada.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, procjenjuje se da će izmijenjeni zakon  od 1. travnja iduće godine državu stajati 160,6 milijuna kuna više nego dosad, a u 2021. i 2022. godini 214 milijuna kuna više.