OSOBNI IDENTIFIKACIJSKI BROJ

Od 1. siječnja svatko će imati svoj OIB

16.12.2008 u 14:15

Bionic
Reading

Od 12. siječnja, na kućne adrese stizat će potvrda o osobnom identifikacijskom broju (OIB). Postojeći osobni dokumenti neće se morati mijenjati sve dok im ne istekne rok valjanosti, dok će nove isprave sadržavati OIB

Djeca rođena nakon 1. siječnja od Porezne uprave odmah će elektroničkim putem, prilikom upisa u matične knjige dobiti i OIB, ali i postojeći jedinstveni matični broj građanina. Paralelna evidencija s OIB-om i JMBG-om vodit će se još godinu dana do uspostave središnje baze podataka. Slično vrijedi i za svako novoosnovano poduzeće.

Koji je njihov OIB građani, moći će saznati i prije 12. siječnja putem SMS-a (broj 61642, poruka treba sadržavati JMBG), web upitom (www.oib.hr) ili putem besplatnog telefonskog broja (08001811) ali tek nakon 1. siječnja kada na snagu stupa zakon o osobnom identifikacijskom broju.

OIB će imati 11 znamenaka određenih slučajnim odabirom i iz njega se neće moći iščitati nikakvi osobni podaci, kao što je bio slučaj s JMBG-om.

Ni na koji način neće se moći OIB dovesti u vezu s određenom osobom. Radi se o potpunoj zaštiti privatnosti. S druge strane, putem osobnog identifikacijskog broja omogućit će se poreznoj upravi praćenje promjena imovinskog stanja svakog građanina. OIB je važan instrument za borbu protiv korupcije', rekao je u utorak ministar financija Ivan Šuker na konferenciji za novinare.

Također, OIB će omogućiti, istaknuo je Šuker, da se točno vidi tko je osnivač svakog trgovačkog društva, što dosad nije bio slučaj jer bi se od pet osnivača registrirao samo jedan. Osim toga putem OIB-a će se vidjeti tko stoji iza skrbničkih računa

Osobni identifikacijski broj povezat će, nastavio je ministar, sve državne službe, tako da više neće biti potrebno obilaziti razne urede i plaćati pristojbe kako bi se izvadilo neko uvjerenje. Zasad su informatički umreženi Porezna uprava, MUP, Središnji državni ured za upravu, sudski trgovački sud i Državni zavod za statistiku. Do kraja godine, trebala bi se povezati i ostala tijela, a od 1. siječnja 2010, najavio je Šuker, putem OIB-a ići će platni promet i porezne prijave.

Najveće probleme predstavlja povezivanje zemljišnoknjižnih odjela i katastara zbog nesređenih vlasničkih papira tako da će oni zadnji ući u sustav OIB-a.

'Na informatizaciju državne uprave potrošeno je manje od 100 milijuna kuna, od čega je na uvođenje osobnog identifikacijskog broja potrošeno desetak milijuna kuna', rekao je Šuker ističući da se radi o velikom projektu koji su mnoge europske zemlje provele uz velike poteškoće.