'TROJKINA PRAONICA'

OCCRP: Skupina europskih banaka servisirala pranje ruskog novca

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2019 20:39
  • Objavljeno 05.03.2019 u 20:39
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Skupina europskih banaka, uključujući austrijski Raiffeisen Bank International i Deutsche Bank, posredovala je u operacijama pranja novca iz Rusije, pokazuje izvješće skupine europskih medija OCCRP.

Projekt izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) temelji svoje izvješće "Trojkina praonica" (The Troika Laundromat" - po imenu ruske banke, glavnog aktera u tim operacijama) na dokumentima insajdera s detaljima transakcija ukupne vrijednosti veće od 470 milijardi dolara, prebačenih u ukupno 1,3 milijuna transfera iz 233 tisuće kompanija.

Izvorišna je točka transakcija bio Troika Dialog, nekada najveća ruska privatna investicijska banka, a novac se naknadno usmjeravao preko litvanskih banaka do onih u Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj i nekim drugim zemljama.

Fiktivna kompanija u središtu tih operacija omogućila je Troiki da u razdoblju od 2006. do početka 2013. ubaci u sustav 4,6 milijardi dolara te da iz njega izvuče 4,8 milijardi dolara, tvrdi se u izvješću OCCRP-a.

Pomoć u tim transakcijama pružile su i velike zapadne banke, uključujući Raiffeisen i Deutsche Bank, kao i američki Citigroup, navodi se u izvješću.

Ured austrijskog državnog tužitelja istražuje navode o pranju novca nakon što su dobili pritužbu protiv neimenovanih aktera, kazala je glasnogovornica na upit o izvješću.

Iz Raiffeisen Bank Internationala (RBI) priopćili su da im nisu "poznate konkretne tvrdnje i da nemaju daljnjih informacija o sadržaju pritužbe". "RBI vrlo ozbiljno shvaća navode u medijima i provodi internu istragu", navodi se u priopćenju banke, dostavljenom e-mailom.

U američkom Citigroupu nisu željeli komentirati izvješće.

The Troika Laundromat

Izvor: Društvene mreže / Autor: OCCRP

Iz Deutsche Banka su priopćili da uvijek surađuju s vlastima i da neće komentirati konkretne transakcije s drugim bankama.

"Prva i najvažnija zadaća primarne banke je provjeriti klijenta. Kao banka-zastupnik, mi imamo tek ograničeni pristup informacijama o klijentima primarne banke", kazao je glasnogovornik Deutsche Banka.

Nizozemski časopis de Groene Amsterdammer, sastavni dio skupine istraživačkih novinara OCCRT, tvrdi da su nizozemske banke ING, ABN Amro i Rabobank omogućili nezakonite isplate u vrijednosti nekoliko stotina milijuna eura.

Iz ABN Amroa, u većinskom vlasništvu države, priopćili su da su intenzivirali nastojanja na suzbijanju pranja novca i ostalih kriminalnih aktivnosti. Tvrde da se izvješće ne odnosi na njihovo aktualno poslovanje.

The Troika Laundromat

Izvor: Društvene mreže / Autor: OCCRP

U ING-u nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom. U rujnu prošle godine platili su 900 milijuna dolara kazne zbog višegodišnjih propusta u kontroli računa.

Rabobank je u rujnu također kažnjen, s milijun dolara, zbog propusta u sprečavanju pranja novca. Danas su poručili da neće komentirati konkretne transakcije, tvrdeći da poštuju međunarodne propise o sprečavanju pranja novca.

U ruskom Sberbanku, koji je 2011. kupio Troika Dialog, tvrde da nisu sudjelovali u tim transakcijama.

"Činjenice izložene u članku nemaju niti su ikada imale ikakve veze sa Sberbankom", izjavila je glasnogovornica ruske banke.

"Kompanije iz grupe Sberbank nisu sudjelovale u potpori tim operacijama", kazala je.

Reuters navodi da nije uspio potvrditi nijedan detalj iz OCCRP-ova izvješća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!